Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 37.568 θέσεις εργασίας καταγράφηκε τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Η δημοσίευση των στοιχείων, 1ον του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο 2020 και 2ον των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης τον Ιούνιο 2020, προοιωνίζονται την επιτάχυνση της μείωσης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2ο τρίμηνο 2020 και την πιθανή αναστροφή – σε τριμηνιαία βάση – της προαναφερθείσας πτωτικής πορείας από το 3ο τρίμηνο και έπειτα. Λόγω της φύσης της διαταραχής από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ο βαθμός αβεβαιότητας των προβλέψεων είναι πολύ υψηλός.

Γνωστοποιήθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι και τον Μάιο, με το «χτύπημα» της πανδημίας να αφήνει ξεκάθαρα το σημάδι της.

Αναπόφευκτες αλλαγές στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για θέματα προσωπικού επέφερε η πανδημία COVID-19, με το 28% αυτών να δηλώνουν πως μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν ή ήδη έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους.

Βάσει της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, 1ον αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 15,9% του εργατικού δυναμικού τον Φεβρουάριο 2020 από 16,1% σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσίευση και 2ον διαμορφώθηκε στο 14,4% τον Μάρτιο 2020 από 18,1% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (βλέπε Πίνακα 1).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 8.872 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.069 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ανακοίνωσε η Τραπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα (9) θέσεις και εφέτος βρίσκεται στην 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, από την 58η την οποία κατείχε την περσινή χρονιά, δηλαδή το 2019.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Εθνική Τράπεζα.

Τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο γνωστοποίησε το υπ. Οικονομικών, με τα έσοδα να παρουσιάζουν πολύ μεγάλη μείωση, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των κρατικών δαπανών λόγω του κοροναϊού έφερε πρωτογενές έλλειμα.

Μείωση της ανεργίας, αλλά και μείωση της απασχόλησης και σημαντική αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού, κατέγραψε για τον Μάρτιο εφέτος, πρώτο μήνα του lockdown λόγω πανδημίας, η ΕΛΣΤΑΤ.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ