Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

Η βιομηχανική παραγωγή και η πορεία της στο 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι το βασικό θέμα ανάλυσης στο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» αυτής της εβδομάδας.

Στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» αυτής της εβδομάδας, οι αναλυτές της Eurobank βάζουν στο «μικροσκόπιο» τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία και τις εξαγωγές.

Αύξηση 5,8% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας τον Μάιο εφέτος, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο 17,2% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάιο εφέτος, έναντι 19,4% τον Μάιο 2018 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 17,4% τον Απρίλιο 2019. Με πλέον χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους έως 24 ετών διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλό για την περίοδο της κρίσης.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο εφέτος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, από μείωση κατά 0,3% τον Ιούνιο 2019 και έναντι αύξησης 0,9% τον Ιούλιο 2018.

Μετά από 5 μήνες όπου οι προσλήψεις ήταν σημαντικά περισσότερες από τις αποχωρήσεις, ο Ιούλιος έφερε την ανατροπή, ωστόσο οι επιδόσεις του προηγούμενου διαστήματος αναγάγουν το 2019 (μέχρι στιγμής) σε μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας 20ετίας.

Κορυφώθηκε το κύμα ζέστης τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φθάνουν τους 41 βαθμούς Κελσίου στην Θεσσαλία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Ανατολική Πελοπόννησο, όπως καταγράφτηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία την Κυριακή!

Στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» αυτής της εβδομάδας, οι ειδικοί της Eurobank αναλύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών καθώς και την αποταμίευση.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας ξεκίνησε δυναμικά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς σημειώθηκε επιτάχυνση της ανάπτυξης συνολικά, ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ