Στις 53,6 μονάδες έκλεισε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα τιμή χαμηλότερη από τις 54,9 μονάδες του Αυγούστου και υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, η τιμή του κύριου δείκτη ήταν αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας (49,8 μονάδες) και η αύξηση ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερή.

Η αύξηση της παραγωγής στο σύνολο του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών ήταν έντονη, παρότι εξασθένησε στον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο. Η άνοδος υποστηρίχθηκε, με βάση όσα αναφέρθηκαν, από τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την απότομη αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, δριμύς και μεταξύ των ταχύτερων που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών.

Η άνοδος συνδέθηκε γενικά με τις υψηλότερες πωλήσεις σε υφιστάμενους και νέους πελάτες. Παρόλ’ αυτά, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό εξασθένησε τον Σεπτέμβριο σε μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Οι εταιρείες υπέδειξαν μειωμένες πιέσεις στο εργατικό δυναμικό, καθώς η αύξηση της απασχόλησης κατέγραψε τον δεύτερο ασθενέστερο ρυθμό από το τέλος του 2017, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για όγδοο συνεχή μήνα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις εκείνες που αναφέρθηκε αύξηση του αριθμού εργαζομένων, οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο στη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επίσης περαιτέρω υποτονική αύξηση του κόστους εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακός και τα μέλη του πάνελ συνέδεσαν την υποτονική αύξηση με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών μετά την παγκόσμια επιβράδυνση της αγοραστικής δραστηριότητας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών οδήγησε ομοίως σε μικρή αύξηση των τιμών εργοστασίου, καθώς οι εταιρείες μετακύλισαν μικρό μόνο μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες τους.

Παράλληλα με την αύξηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες κατέγραψαν σταθερή αύξηση των αγορών εισροών. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις των παραδόσεων πρώτων υλών από τους προμηθευτές οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων προμηθειών. Η μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων επιταχύνθηκε, παραμένοντας ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οριακή.

Τέλος, οι προσδοκίες ως προς την παραγωγή ήταν ενισχυμένες τον Σεπτέμβριο και σε υψηλότερο επίπεδο από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας.