Την νέα τους ανάλυση για τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα δημοσιοποίησαν οι ειδικοί της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημαντική ανοδική τάση από τις αρχές Ιουλίου και νέο ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο κατέγραψε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων με την ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα να παραμένει ισχυρή χωρίς ωστόσο να παραλείπονται και τα σημάδια κόπωσης στην δευτερογενή αγορά τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο δείκτης κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε κατά 1,75% τον Ιούλιο ενώ σημείωσε οριακή πτώση 0,29% τον Αύγουστο παρά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα παρουσιάστηκε νέο ιστορικό υψηλό στον δείκτης στις 717 μονάδες. Η μέση απόδοση έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3% και παρέμεινε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα για σχεδόν όλο το διάστημα του Αυγούστου για να καταλήξει στο 0,37% στα τέλη του μήνα. Σε ετήσια βάση η μέση απόδοση του δείκτη έχει καταγράψει πτώση της τάξης των 13 μονάδων βάσης (μβ).

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αγορές τιμολογούν την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού επαναγορών ομολόγων μέσω του PEPP από την ΕΚΤ με τις αποδόσεις να αυξάνονται απότομα την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, η επανέκδοση του 5ετούς και 30ετους ομολόγου χαρακτηρίστηκε επιτυχής με την ζήτηση από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια να παραμένει υψηλή. Συγκεκριμένα, η 5ετία υπερκαλύφθηκε 6,2 φορές και η 30ετια 9,6 φορές με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί €2,5 δις ενώ τα συνολικά κεφάλαια από τις αρχές του έτους έφτασαν τα €14 δις ξεπερνώντας τον αρχικό προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ.

Στο πλαίσιο της εκτίμησης της καμπύλης επιτοκίων, τον Αύγουστο καταγράφηκε παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης προς τα κάτω αντικατοπτρίζοντας την συνέχιση της επίδρασης των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP αλλά και την αναθεώρηση του στόχου πληθωρισμού της ΕΚΤ με τον οποίο υιοθετήθηκε μια λιγότερο μεροληπτική στάση στις αποκλίσεις του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2%. Αντίστοιχα, σημειώθηκε αποκλιμάκωση του spread κάτω από τις 110 μβ για όλο το διάστημα του Ιουλίου με το επίπεδο να διευρύνεται οριακά στις 113 μβ τις τελευταίες δύο μέρες του Αυγούστου.

Την σταθερά ανοδική του πορεία συνέχισε το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας έχει ενισχυθεί παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων βρέθηκε ενισχυμένος 4,75% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 φτάνοντας τις 146,85 μονάδες ενώ σε μηνιαία βάση σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 0,21% και 0,65% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη (χωρίς την επίδραση των ακραίων τιμών λόγω του χαμηλού βάθους της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων) έφτασε το επίπεδο του 2,54% στα τέλη Αυγούστου σημειώνοντας κέρδη 20 μονάδων βάσης σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου. Σε επίπεδο νέων εκδόσεων, ενσωματώθηκε στον δείκτη στα τέλη Ιουλίου το ομόλογο της Prodea  η οποία άντλησε €300 εκ με υπερκάλυψη κατά 1,85 φορές και επιτόκιο 2,3%.