Για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δις ευρώ ενημέρωσε τους αιρετούς, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Τσακίρης, προσθέτοντας πως η προγραμματική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

«Σε αυτή τη φάση εγκρίνουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα και θεωρώ πως θα ξεκινήσουμε να βγάζουμε προσκλήσεις προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2022», είπε ο κ.Τσακίρης το μεσημέρι από το βήμα του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε πως από το νέο ΕΣΠΑ, το 1/3 των χρημάτων -δηλαδή περίπου 8 δις. ευρώ - θα πάνε στις περιφέρειες και πως ένα σημαντικό κομμάτι «θα έχει το Κοινωνικό Ταμείο και έργα τοπικών υποδομών». Επίσης, στάθηκε στο πρόγραμμα των «Εξυπνων Πόλεων» για τη ψηφιακή αναβάθμιση των δήμων, ένα μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς το έχουμε θέσει σαν προτεραιότητα».

Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε ως «αποτυχία του προηγούμενου ΕΣΠΑ τα Κέντρα Ανοιχτού Εμπορίου», προσθέτοντας πως «δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά δυστυχώς η απορρόφηση ήταν σχεδόν μηδενική». Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του προς τους αιρετούς τους έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος «ως υφυπουργός, μετριέμαι με όσα πιο πολλά ξοδέψω. Με ενδιαφέρει να έρθουν έργα έτοιμα και να απορροφήσω το ΕΣΠΑ, Το κακό θα είναι εάν δεν το απορροφήσω».