«Επαναπροσδιορίζουμε τον ρόλο της πόλης, τον ρόλο του λιμανιού» ανέφερε στην ομιλία του στο 7ο Export Summit, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτών, εκπροσώπων επιχειρήσεων από το χώρο των εξαγωγών και της ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε ότι οι εξαγωγείς και η ναυτιλία θα παίξουν τον σημαντικό τους ρόλο, στο να ανακτήσει η πόλη την ιστορικά αναβαθμισμένη παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή και να αυξήσει την εξωστρέφειά της. «Θα το πετύχουμε στη νέα εποχή που έρχεται» προσέθεσε, και τόνισε πως η περίοδος που διανύουμε, είναι κρίσιμη για τον «κόσμο της εξωστρέφειας» στη χώρα. 

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήρε τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στα μέλη του κλάδου σε προηγούμενη εκδήλωση του ΣΕΒΕ, όπου εκτός από τα προβλήματα του κλάδου, υπήρχαν τότε «μάτια βουρκωμένα» όπως είπε, και από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Με τη σθεναρή του γραμμή έδωσε ελπίδα στον κόσμο του επιχειρείν, στον κόσμο μας, για το τι θα πράξει και τον ευχαριστούμε και είμαστε ευγνώμονες για τη στάση που κράτησε». Σήμερα «είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το εάν θα πάει η τόπος μπροστά, ή θα γυρίσει στο τέλμα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ. Η ιστορικά ακμαία και ισχυρή κατά το παρελθόν πόλη, με το σημαντικό λιμάνι της, τώρα «προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι ο κλάδος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τα προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να ανταπεξέλθει σε ένα αντίξοο το περιβάλλον, εχθρικό για το επιχειρείν και να καταγράψει μάλιστα και επιτυχίες, αυξάνοντας το ύψος των εξαγωγών. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κλάδος θα επιτύχει τους στόχους του και στη νέα εποχή.  Ανέφερε δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γνώση και κατανόηση των αναγκών και του κλάδου, «γνωρίζει πολύ καλά και θέλει και μπορεί», και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ στο βήμα για το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. Νωρίτερα, έγιναν εισηγήσεις από ειδικούς για την επιχειρηματικότητα στο χώρο της ναυτιλίας και για τους τομείς των εξαγωγών, των διατραπεζικών συναλλαγών, της ψηφιακής τραπεζικής, κ.ά.. 

Στις ψηφιακές υπηρεσίες της Eurobank και σε πλατφόρμες που προγραμματίζει  σε συνεργασία με άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου όπως το "we trade", αναφέρθηκε ο εμπορικός διευθυντής της συναλλακτικής τραπεζικής της Eurobank στη Β. Ελλάδα, Θάνος Ταντανόζης. 

Η πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλειας Εξαγωγικών Πιστώσεων (OAEΠ), Ελένη Σταθάτου, τόνισε ότι έργο του οργανισμού είναι να βοηθάει επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, για να ανταποκριθούν με επιτυχία στο έργο τους. Διευκρίνισε ότι ο ΟΑΕΠ εποπτεύεται από το ΥΠΟΙΑΝ, χωρίς όμως να παίρνει χρήματα από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ανέφερε, ότι «η διασύνδεση του οργανισμού του επιτρέπει να μοιράζεται τεχνογνωσία, νέες καινοτόμες ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο να διοχετεύει όλη αυτή την τεχνογνωσία στην ελληνική οικονομία και την ελληνική εξωστρεφή επιχειρηματικότητα». 

Στη διεθνή εμπειρία από τα τεχνολογικά αναβαθμισμένα πλοία και από τις καινοτόμες ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες με μηχανήματα εκβάθυνσης λιμένων, μονάδες συντήρησης και επισκευής των πλοίων, αναφέρθηκε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kechagias B. & Superalloys Engineering, Βασίλης Κεχαγιάς. Τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με μια σύγχρονη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και με αναβάθμιση υποδομών του, είναι δυνατόν να προσελκύσει μεγαλύτερα πλοία και επιχειρήσεις του κλάδου και κρουαζιερόπλοια, να αυξηθούν οι εμπορικοί όγκοι και να δημιουργηθούν μέχρι και 3.000 θέσεις εργασίας.

Εκ μέρους της Maronidis & Associates Law Firm, ο δικηγόρος Γιώργος Μαρωνίδης έκανε μια αναφορά στο χρονικό των επενδυτικών κινήσεων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στη ναυτική νομοθεσία και στο εμπορικό δίκαιο για τη ναυτιλία, στο νομικό καθεστώς των σχέσεων με τους λιμένες, τις εταιρίες, κ.ά.. 

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η εκτεταμένη ακτογραμμή της, τα νησιά της, ευνοούν επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία και αναφέρθηκε και στις ενεργειακές προοπτικές της.