Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο καταναλωτής μπορεί να γίνεται συγχρόνως και παραγωγός ενέργειας συμμετέχοντας, κυρίως, σε έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης. Μπορεί αλλά θα τον συμφέρει; Για να δούμε τα κίνητρα…

Το νέο πλαίσιο εισάγει την ενεργειακή δημοκρατία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς (δήμοι-Περιφέρειες) και τις τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της άμεσης εμπλοκής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα, με προτεραιότητα σε αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης που συνεπάγονται ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Έτσι, ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί ενεργά και στην παραγωγή ενέργειας (prosumer).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν) είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας/ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μπορεί να είναι κερδοσκοπικός (διανομή πλεονασμάτων χρήσης στα μέλη) ή μη κερδοσκοπικός (χωρίς δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων).

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού της ίδιας περιφέρειας. Τουλάχιστον το 51% των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο όπου βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν (πλήρη ή ψιλή κυριότητα/επικραπία ακινήτου στην περιφέρεια της έδρας ή δημότες του δήμου της περιφέρειας αυτής ή έδρα εντός της περιφέρειας της έδρας).

Οι Ε.Κοιν. μπορούν να δραστηριοποιούνται στα εξής αντικείμενα:

-Προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν.

-Σύνταξη τεχνικοοικονομικών μελετών αξιοποίησης ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς.

-Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της ΕΕ σχετικά με τους σκοπούς της.

-Παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της ΕΕ.

-Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας.

-Δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας, όπως ενδεικτικά παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλα μέτρα που μειώνουν την κατανάλωσή τους.

Επιπλέον, προβλέπεται σειρά κινήτρων που περιλαμβάνουν σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, ένταξη στον Αναπτυξιακό, προτεραιότητα αδειοδότησης καθώς και δυνατότητα εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtualnetmetering).