Η 13η σύνταξη και τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με τις τελικές αποφάσεις να τοποθετούνται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. (Ενημέρωση 15:30) Επιβεβαίωση από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο χρόνος έχει αρχίσει και μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση συνολικά μιας σειράς μέτρων και παρεμβάσεων υπέρ της μεσαίας τάξης, αλλά και όσων επλήγησαν από τις διαδοχικές περικοπές συντάξεων, ειδικότερα την περίοδο 2010 - 2015, όπως έχει αναφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα το bigbusiness.gr, όταν και υπογράμμισε σε σχετικό του ρεπορτάζ ότι "στην τελική ευθεία μπαίνει η καταβολή της 13ης σύνταξης και η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών από την κυβέρνηση, ενω για τους δημόσιους υπαλλήλους εξετάζεται η επαναφορά των δώρων με την καθιέρωση του 13ου μισθού".

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012. Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η 13η σύνταξη, ωστόσο για το 2019 θα δοθεί υπό τύπο επιδόματος και η καθιέρωσή της θα μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Κάτι ανάλογο αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες και όσον αφορά στη σταδιακή επαναφορά των δώρων για τους περίπου 600.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Όσον αφορά στα αναδρομικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή ποσών για το χρονικό διάστημα από την έκδοση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 έως την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16), δηλαδή έως τις 13 Μαΐου 2016. Υπολογίζεται ότι θα δοθούν αναδρομικά 10 μηνών σε περίπου 2.600.000 συνταξιούχους και έτσι θα επιστραφούν σε βάθος τετραετίας 800 ευρώ για τα δώρα της υπό εξέτασης περιόδου και περίπου 700 ευρώ, κατά μέσον όρο, για τα ποσά που αναλογούν στις παράνομες περικοπές

Έφη Αχτσιόγλου: 13η σύνταξη και αναδρομικά θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό

Σε πλήρη επιβεβαίωση για άμεσες επανορθώσεις σε όσους  επλήγησαν μέσα στην κρίση με περικοπές, προχώρησε πριν από λίγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι "σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό".

Αναλυτικά, για τη 13η σύνταξη, σημείωσε ότι "διαμορφώνεται νέο πεδίο δημοσιονομικού χώρου και γι αυτό θα γίνουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο θα τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο".

Σε σχέση με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους είπε ότι "το κενό διάστημα αφορά την περιοχή 2015-2016. Το ποσό αφορά 4 δισ ευρώ. Μιλάμε για μια περικοπή που ανέρχεται στα 4 δισ. για διάστημα 10 μηνών. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι' αυτό το ζήτημα στην κυβέρνηση του 2012. Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, τα εξετάζουμε όλα", κατέληξε.