Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται πως «μπέρδεψε» το ρόλο του σαν υπουργός με εκείνο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Το Βήμα» και προέβη σε παρέμβαση για την αποκάλυψη είδησης, που δεν είχε εγκρίνει, θεωρώντας μάλλον πως οι ειδήσεις που θα πρέπει να αναπαράγονται από τα Μέσα Ενημέρωσης, θα πρέπει πρώτα να περνούν από το γραφείο του, να εγκρίνονται και μετά να στέλνονται στο τυπογραφείο.

Για σκεφθείτε να το έγραφε κάποιο άλλο μέσο, π.χ. η "ΕφΣυν", η Αυγή, το...Documento, ή κάποια ιστοσελίδα, ακόμα και εμείς εδώ. Μέχρι...ειδικό δικαστήριο! Κρίμα κ. Σταϊκούρα, είχατε καλλιεργήσει ένα μετριοπαθές και συνετό προφίλ, με τέτοιες συμπεριφορές θα το ξηλώσετε. Ειλικρινά, κρίμα... (κράτα γερά, συνάδελφε!)

Μάλιστα απείλησε να κινηθεί νομικά απέναντι στον δημοσιογράφο και την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι η είδηση ήταν απολύτως αληθής και την επιβεβαίωσε την επόμενη μέρα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Αυγούστου, στον ιστότοπο της εφημερίδας «Το Βήμα», δημοσιεύτηκε άρθρο αναφορικά με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέροντας τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο – Ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων» και υπότιτλο «Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως “αμυντική κίνηση” καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια».

Παρά το γεγονός ότι η είδηση βρισκόταν για οκτώ ολόκληρες ώρες στο διαδίκτυο και είχε αναδημοσιευθεί από πλήθος ΜΜΕ, το βράδυ της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 10 μ.μ. , όταν και το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε την είδηση, όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος και συντάκτης του επίμαχου άρθρου, «δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ασυνήθιστα εκνευρισμένος – για άλλη μία φορά – επιτέθηκε σε εμένα και στην εφημερίδα. Ξεκίνησε χωρίς να πει ούτε “καλησπέρα”, αναφέροντας επί λέξει τα εξής: “Γνωρίζετε ότι μετά από την προαναγγελία της έκδοσης ομολόγου θα αναβάλω την έκδοση. Γιατί το γράψατε; Το γνωρίζετε ότι θα ανέβει το κόστος δανεισμού; Θα την αναβάλω και θα καταγγείλω εσάς και το Βήμα”».

Ο συντάκτης επιχείρησε να κατευνάσει το μένος του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θεώρησε ότι κάποια πράγματα απλά δεν πρέπει να λέγονται και να γράφονται. Ο δημοσιογράφος εξήγησε ότι η εφημερίδα του όπως και άλλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και όλα τα ΜΜΕ «έχουν προαναγγείλει όπως οφείλουν – αν έχουν την είδηση – όλες τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου μάλιστα ότι μετά το PSI η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η εξέλιξη του κόστους δανεισμού της χώρας αποτελούσε σημαντικό γεγονός για τον τόπο, την ευρωζώνη και φυσικά τις αγορές», επισήμανε ο συντάκτης στον Χρ. Σταϊκούρα.

Όπως αναφέρει στο άρθρο-καταγγελία του ο αρθρογράφος, αυτό που φαίνεται πως εξόργισε τον υπουργό ήταν ο υπότιτλος του άρθρου, με τον συντάκτη να τονίζει στον υπουργό ότι ο καθένας έχει τη θέση του. «Του υπενθύμισα ότι αυτός είναι υπουργός και εγώ δημοσιογράφος. Ρόλοι διακριτοί και ξεκαθαρισμένοι», σημειώνει ο συντάκτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, ο Χρ. Σταϊκούρας συνέχισε τη παρέμβαση του στη δουλειά του δημοσιογράφου, όχι όμως εγείροντας ζητήματα αναφορικά με την εγκυρότητα των πληροφοριών και των όσων έγραφε το άρθρο αλλά με την ίδια τη δημοσίευσή τους. «Εγώ γιατί δεν προαναγγέλλω τις εκδόσεις;», «Ποιος σας το είπε, ποιος σας έβαλε…», είναι κάποια ακόμη από αυτά που φέρεται να είπε ο υπουργός.

Συνέχισε ρωτώντας σε επιθετικό ύφος «αφού δεν το ανακοίνωσα εγώ, γιατί το γράψατε; Τι προσφέρετε με αυτή την είδηση στη χώρα, ποιον εξυπηρετείτε;», κορυφώνοντας έτσι το κρεσέντο παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο και θεωρώντας πως πρέπει να γράφονται μόνο όσα ο ίδιος έχει προεγκρίνει.

Μάλιστα την επόμενη μέρα ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές για να δανειστεί 1,5-2 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα, επιβεβαιώνοντας έτσι το άρθρο του δημοσιογράφου.

Πηγή: thepressproject.gr