Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης που προβλέπεται για τους πυρόπληκτους και όσους υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Βίλια και Κερατέα μελετά η κυβέρνηση.

Με βάση τις ισχύουσες αποφάσεις, στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, προκειμένου να λάβουν την πρώτη αρωγή, όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο διάστημα από 27 Ιουλίου έως και 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται:

            * οι ιδιοκτήτες κτιρίου το οποίο βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021 ΠΝΠ και για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας,

            * οι ιδιοκτήτες κτιρίου το οποίο έχει υποστεί βλάβες που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του παραπάνω χρονικού διαστήματος. Το κτίριο δεν πρέπει να ήταν εγκαταλελειμμένο, να βρίσκεται σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, σε αιγιαλό ή ρέμα και να μην ήταν πρόχειρη κατασκευή,

            * οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν πρέπει να έχουν τεθεί σε αδράνεια, σε κατάσταση πτώχευσης ή σε εκκαθάριση από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

            * επίσης δεν θα πρέπει η λειτουργία της επιχείρησης να έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής όπως και η χρήση του ΑΦΜ της για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Παράταση και αναστολή καταβολής οφειλών

Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1203/2021 με την οποία δίνεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική. Σύμφωνα με την απόφαση

* παρατείνονται μέχρι και τις 3-2-2022 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων της Περιφέρειας Αττικής που περιλαμβάνονται στον υπ' αρ. 290/25-8-2021 πίνακα του Υπουργείου Υποδομών και τα στοιχεία (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο/επωνυμία) των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, μέχρι την δημοσίευση της παρούσας, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από τις 3-8-2021 μέχρι και τις 3-2-2022. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/ διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

* αναστέλλεται μέχρι και τις 3-2-2022 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων στις 3-8-2021 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

16,7 εκατ. ευρώ σε 8 ημέρες

Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στην καταβολή 16,71 εκατ. ευρώ στους πρώτους 3.107 πολίτες που υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr ως πρώτη αρωγή για τις ζημιές που υπέστηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Πηγή:naftemporiki.gr

Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ενεργοποιηθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή 13035 για το κοινό, ώστε οι πληγέντες να μπορούν να έχουν περαιτέρω ενημέρωση, τόσο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την πλατφόρμα, όσο και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής.