Την προαναγγελία ότι τρία νομοσχέδια που αφορούν τον νόμο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, τις στρατηγικές επενδύσεις και τον νέο αναπτυξιακό νόμο θα έρθουν προς συζήτηση στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνουν νόμοι του Κράτους, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα στρατηγικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάσης κατά την συνάντησή του με δημάρχους των ενεργειακών δήμων, τους αντιπεριφερειάρχες και τον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι το τρίπτυχο «της αγωνίας, των ευκαιριών και της ταχύτητας είναι το κοινό στοιχείο όλων των ανησυχιών που εκφράστηκαν σήμερα με επιχειρήματα από το σύνολο των αυτοδιοικητικων» και εξήγησε ότι η κυβέρνηση «ανταποκρίνεται έγκαιρα με κάθε δυνατό όπλο που έχει στην διάθεσή της». Διαβεβαίωσε ότι στον αναπτυξιακό νόμο έχουν προβλεφθεί με ειδική διάταξη τα έργα που ανήκουν στο καθεστώς της Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης(ΣΔΑΜ)και εξήγησε ότι στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις «έχουμε χαμηλώσει τον πήχη για εκείνες τις επενδύσεις που προορίζονται να εγκατασταθούν στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης».

Ο επικεφαλής του Σχεδίου Δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι όλο το βάρος και η προτεραιότητα δίδεται στην εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων που θα χωροθετούνται οι δραστηριότητες στις απολγνιτοποιημένες εκτάσεις και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων καθότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι εκτός κοινοτικής νομιμότητας».

Από το σύνολο των αυτοδιοικητικών, δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχης που έλαβαν τον λόγο, τονίστηκε η ανάγκη έγκαιρης εκπόνησης των χωροταξικών σχεδίων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων μιας και υπάρχει ασφυκτική πίεση σε δήμους και περιφέρεια από εταιρίες με σημαντικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στα χέρια τους για φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης επανέλαβε ότι, έως ότου οριστικοποιηθεί το θέμα του χωροταξικού, ο ίδιος υπακούοντας στην απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου «δεν θα υπογράφει καμία επένδυση ΑΠΕ».

Τέλος παρουσία του Νίκου Παπαθανάση και του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη και εκπροσώπων από 22 ΤΟΕΒ της περιφέρειας υπογράφηκε το Καταστατικό λειτουργίας της «1ης Ενεργειακής κοινότητας ΤΟΕΒ στην Ελλάδα». Όπως τονίστηκε φιλοδοξία των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας είναι μετά από τρία χρόνια της απόσβεσης της επένδυσης «να μηδενίσουν το ενεργειακό κόστος που αφορά την άρδευση των καλλιεργειών τους».

Παρόντες στην συνάντηση με τους φορείς ήταν ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης.