Ιδιαίτερα ευοίωνα για την Ελλάδα -που παραμένει και το 2019 κορυφαίος τουριστικός προορισμός των Αυστριακών- είναι τα μηνύματα που στέλνονται από την αυστριακή τουριστική αγορά με την ευκαιρία της αυριανής έναρξης της τετραήμερης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Βιένης, στην οποία η χώρα μας δίνει ένα δυναμικό «παρών» με περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνεκθετών του.

Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Βιένης, η οποία είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Κεντρική Ευρώπη, ανοίγει αύριο το μεσημέρι τις πύλες της και διαρκεί έως την ερχόμενη Κυριακή, και σε αυτή συμμετέχουν πάνω από 850 εκθέτες από 80 χώρες, στη δε διάρκειά της αναμένονται πάνω από 150.000 επισκέπτες.

Η Ελλάδα βρίσκεται από το 2014 σε συνεχή ανοδική πορεία στην τουριστική κίνηση από την Αυστρία, σημειώνοντας ρεκόρ αυξήσεων, με κορύφωση το 2018, κατά το οποίο παρέμεινε, με διαφορά, στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών για τις κύριες θερινές διακοπές τους, έχοντας πετύχει θεαματική διψήφια αύξηση της τάξης του 18%.

Η ζήτηση είχε ξεπεράσει πέρυσι το δυναμικό των Tour Operators αλλά και των αεροπορικών εταιρειών, που, προσβλέποντας σε νέα αύξηση, η οποία κυμαίνεται από 8% έως 12%, προέβησαν σε σημαντική διεύρυνση του προγράμματος και του δυναμικού θέσεων και κλινών για το 2019.

Η κορυφαία θέση της Ελλάδας στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών έχει προβληθεί σε σχετικά δημοσιεύματα στα αυστριακά ΜΜΕ, όπως επίσης έχει τονιστεί στις παρουσιάσεις των φετινών προγραμμάτων των διαφόρων ταξιδιωτικών ομίλων, από τους οποίους επισημαίνονται οι εντυπωσιακές αυξήσεις των κρατήσεών τους για ελληνικούς προορισμούς.

Αυτή η συνεχιζόμενη και φέτος ανοδική πορεία της Ελλάδας στην τουριστική αγορά της Αυστρίας, θα κυριαρχήσει και στις επαφές που θα έχουν στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο, με τουριστικούς παράγοντες αλλά και με επικεφαλής ταξιδιωτικών ομίλων, τόσο ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνος Τσέγας και η προϊστάμενη Δημοσίων Σχέσεων Ελένη Γερολυμάτου, όσο και τα στελέχη του Γραφείου Αυστρίας του ΕΟΤ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά για τουρισμό «365 ημέρες το χρόνο», η υπηρεσία εξωτερικού ΕΟΤ Αυστρίας, στοχεύει -μέσα από συγχρονισμένες προσπάθειες- στη σταδιακή επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως «all year round» προορισμού, ιδίως μέσα από την ανάδειξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στοχευμένη προσέλκυση ιδιαίτερων ηλικιακών ομάδων.

Στο πλαίσιο δράσεων για το 2019 το Γραφείο Αυστρίας του ΕΟΤ πρόκειται να υλοποιήσει διαφημιστικές ενέργειες, καθώς και ταξίδια εξοικείωσης πρακτόρων και δημοσιογράφων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία βιωματικής εμπειρίας και διάχυσης της πληροφορίας του προϊόντος «Ελλάδα - Τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο». Επίσης πρόκειται να υλοποιήσει θεματικές εκδηλώσεις με σκοπό την προσέλκυση ιδιαίτερων ομάδων (συνταξιούχοι), όπως επίσης την ενίσχυση των κλασικών προορισμών και την προώθηση νέων.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Βιένης με 18 συνεκθέτες, συμμετέχουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως οι Περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ύδρα, Πάργα, Πάρος, Βόλος-Πήλιο, Κάρπαθος, Κύθηρα-Αντικύθηρα, αλλά και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις, ή και επανειλημμένα την πρώτη θέση, στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών για τις θερινές διακοπές τους, με κατά μέσο όρο 400.000 να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας, και ως εκ τούτου, η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της -8,8 εκατομμύρια κάτοικοι- βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.