Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους τουρίστες το καλοκαίρι δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια έστειλε από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μαρτυρούν ότι το Ακρωτήρι συγκαταλεγόταν στους σημαντικότερους οικισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος κατά την προϊστορική περίοδο, ενώ την εποχή του χαλκού ήκμασε σε μεγάλο αστικό κέντρο με λιμάνι.

«Θα ανοίξουμε όλα τα μουσεία μας στις 15 Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Και θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στη Σαντορίνη όχι μόνο για το εκπληκτικό της τοπίο και τα φημισμένα της ηλιοβασιλέματα, αλλά και για τους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Και αυτός ο εξαιρετικά καλά διατηρημένος προϊστορικός οικισμός αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της μεγάλης πλούσιας κληρονομιάς της χώρας μας. Θέλουμε επομένως να έρθουν τουρίστες και όπως βλέπετε όλα είναι έτοιμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται οι σωστές κοινωνικές αποστάσεις, οι οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί μας, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι τουρίστες μας. Επιθυμούμε να προστατεύουμε τη δική τους υγεία καθώς και την υγεία των εργαζομένων και του τοπικού πληθυσμού. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό η κ. Μενδώνη τόνισε από την πλευρά της ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας λειτουργούν στη βάση του «πρώτα η ασφάλεια», που αποτελεί κεντρικό άξονα για το φετινό καλοκαίρι.

Λίγο νωρίτερα, αμέσως μετά την άφιξη του στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σαντορίνης Βασίλης Μαλαματένιος και εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού ενώ έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Συζητήθηκε, επίσης, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει νομικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρήση πτητικών μέσων για αεροδιακομιδές. «Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία -όπως καλά γνωρίζετε- είμαι σίγουρος ότι όλα τελικά θα πάνε καλά αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε αυτήν την εικόνα ασφάλειας και οργάνωσης και στους επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως την εκπέμψαμε όλους αυτούς τους μήνες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ενήμερος για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο γνωρίζοντας ότι έχουν επιλυθεί εκκρεμότητες του παρελθόντος ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. «Είναι ένα νοσοκομείο στολίδι -όχι μόνο για τις υποδομές του τις οποίες χαίρομαι να βλέπω και ο ίδιος. Είχα δει μόνο τις σχετικές φωτογραφίες- αλλά είναι στολίδι γιατί εσείς το κάνετε στολίδι. Ένα νοσοκομείο ντουβάρια, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λέει πολλά πράγματα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και όπου υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, ατέλειες, ελλείψεις, εδώ πέρα είμαστε να επιλύσουμε και αυτά τα προβλήματα», ανέφερε.

Επισημαίνεται ότι για την μακρόπνοη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού, έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις 15 επικουρικών γιατρών, ακόμα 14 συναδέλφων τους με μονοετή σύμβαση και 12 ατόμων λοιπό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΝΘ ειδικοί οικίσκοι τους οποίους και επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ την Παρασκευή παραδόθηκε στη δομή μοριακός αναλυτής για τη διάγνωση της ασθένειας CΟVID-19, προκειμένου να μην απαιτείται αποστολή δειγμάτων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Μήνυμα για την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα στέλνει σήμερα από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός

Από τη Σαντορίνη, έναν εμβληματικό τουριστικό προορισμό, επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σήμερα το βράδυ, για την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, προβάλλοντας όχι μόνο τις ομορφιές της πατρίδας μας αλλά και μια άκρως επιτυχημένη πορεία στη διαχείριση της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό.

Στόχος είναι να καταφέρει η Ελλάδα με αξιώσεις και πραγματικές διασφαλίσεις να προσελκύσει επισκέπτες και να διεκδικήσει κατά το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης πίτας για τη φετινή ιδιότυπη τουριστική σεζόν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη του στόχου αυτού θα ανοίξει σα βεντάλια απόψε από το ειδυλλιακό νησί του Αιγαίου με έμφαση στο ότι η Ελλάδα πέρα από τις απαράμιλλες ομορφιές της έχει να επιδείξει υποδειγματικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και ετοιμότητα για να υποδεχθεί τουρίστες ανοίγοντας τις πύλες της στον κόσμο, στην επόμενη καθοριστική φάση.

Στο πλαίσιο αυτό προηγήθηκαν οι  χθεσινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα για το πλήρες σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό. «Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας.

Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Όπως είπε, «ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ & τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις. Από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά» ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις».

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, ανακοίνωσε πως «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα», ενώ επισήμανε πως «το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και έχουμε κάνει επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας». Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι θα γίνονται «δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης. 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης».