Με εκατοντάδες εκθέτες, χιλιάδες επιχειρηματικά ραντεβού και τιμώμενο δήμο αυτόν της Επιδαύρου, εγκαινιάζεται αύριο, στη Θεσσαλονίκη, το εκθεσιακό «δίδυμο» του τουρισμού Philoxenia και Hotelia, σηματοδοτώντας την επάνοδο της ΔΕΘ-Helexpo AE στην αγορά των διεθνών τουριστικών εκθέσεων, ύστερα από αναγκαστική ανάπαυλα ενός έτους, λόγω της πανδημίας.

Στις δύο εκθέσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 12-14 Νοεμβρίου, μετέχουν συνολικά 235 εκθέτες από 12 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αριθμός μειωμένος κατά 25%, σε σχέση με την τελευταία διοργάνωση, ενώ οι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες με φυσική παρουσία ξεπερνούν τους 70 από 27 χώρες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πάνω από 2500 ραντεβού, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με τις προπανδημικές εκθέσεις, αλλά εξαιρετικά ποιοτική και με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, θα είναι η φετινή Philoxenia, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκο Ποζρικίδη, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η έκθεση θα ξεπεράσει -αναλογικά με τον αριθμό των εκθετών- την προηγούμενη διοργάνωση. Ο κ. Ποζρικίδης επισήμανε ακόμα ότι η είσοδος όλων των επισκεπτών στις δύο εκθέσεις θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ότι θα είναι δωρεάν για τους επαγγελματίες επισκέπτες και ανοιχτή για το ευρύ κοινό το Σαββατοκύριακο. 
Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia, ξεχωρίζει το συνέδριό της, με θέμα «Τουρισμός Εμπειρίας: Αναζητώντας την Αυθεντικότητα», μεθαύριο Σάββατο, στο Περίπτερο 14, στο οποίο την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας (ο οποίος αύριο θα εγκαινιάσει τις δύο εκθέσεις), ενώ κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Δρ Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πολυβραβευμένη ερευνήτρια.

Τάσος Τζήκας: «Μόνο με το εμβόλιο μπορεί να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή»

Οι δύο εκθέσεις αποτελούν την τέταρτη κλαδική διοργάνωση για τη ΔΕΘ-Helexpo AE μετά την 85η ΔΕΘ, όπως επισήμανε, μέσω skype από την Κύπρο, ο πρόεδρος της εταιρείας Τάσος Τζήκας, ο οποίος βρίσκεται -ασυμπτωματικός- σε καραντίνα λόγω κορονοϊού. «Το γεγονός ότι μιλάω μαζί σας χωρίς κανένα σύμπτωμα είναι μια απόδειξη ότι μόνο με τα εμβόλια μπορεί να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή, μόνο με την επιστήμη», υπογράμμισε ο κ. Τζήκας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού στην Κύπρο, όπου ταξίδεψε προκειμένου να συζητήσει το εξαγγελθέν πρότζεκτ αναβίωσης της κυπριακής εκθεσιακής αγοράς, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει «παγώσει».
Δύναμη επανεκκίνησης της οικονομίας αποτέλεσε ακόμα και εν μέσω πανδημίας ο τουρισμός, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι μετά την απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, με έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ και 11 εκατ. αφίξεις στο δεκάμηνο. Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή της Χαλκιδικής, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η περιοχή πέτυχε έσοδα από τον τουρισμό αυξημένα κατά 250%, σε σχέση με πέρυσι. 

800.000 επισκέπτες στην Επίδαυρο κάθε χρόνο

Περισσότερους από 800.000 επισκέπτες προσελκύει κάθε χρόνο (με εξαίρεση την περίοδο της υγειονομικής κρίσης) ο δήμος Επιδαύρου, με το Ασκληπιείο -τον χώρο που βρίσκεται το αρχαίο θέατρο- να αποτελεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη των Αθηνών, ενώ οι αναγνώστες του βρετανικού «Guardian» ψήφισαν την περιοχή ως το πρώτο μέρος σε όλον τον κόσμο, που θα ήθελαν να επισκεφτούν μετά την πρώτη καραντίνα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Αναστάσιος Χρόνης, δήμαρχος του τιμώμενου δήμου της Επιδαύρου, που παρουσιάζεται στο Περίπτερο 15. «Στη Νέα Επίδαυρο, τότε Πιάδα, γεννήθηκε το ελληνικό κράτος το 1822, έλαβε χώρα η πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Η Επίδαυρος είναι ο τόπος που μπορείς να περπατήσεις στα μονοπάτια που πέρασε ο Παυσανίας και να διαβείς την πρώτη τοξωτή γέφυρας της Ευρώπης, που ακόμα είναι σε χρήση, στην Καζάρμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η Επίδαυρος να γίνει εκτός από τόπος να δεις και τόπος να ζεις: «ήδη επαναπατρίστηκαν κάποιες οικογένειες από την Αθήνα. Αν στην επόμενη τετραετία έρθουν τουλάχιστον άλλες 20 οικογένειες, θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς».   

Αυξημένο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη από αερομεταφορείς

Στην τάση πολύ αυξημένης ζήτησης, που καταγράφεται για το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει του 2022, αλλά και στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες, μετά και την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αρμόδιος Τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρος Θάνος και εξέφρασε την ελπίδα, το 2022 να εξελιχθεί τόσο ευνοϊκά για τον τουρισμό, ώστε «να ξεχάσουμε το ρεκόρ του 2019 και να μιλάμε για ένα νέο ορόσημο». «Για το 2022, το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο σε αριθμό πτήσεων και συνδέσεων με άλλες πόλεις», επισήμανε ο κ. Θάνος, αναφέροντας ενδεικτικά τους αερομεταφορείς Aegean, Jet2 και Lufthansa, ενώ πρόσθεσε πως γίνονται συζητήσεις και με άλλες αεροπορικές εταιρείες, που θέλουν να ανοίξουν «slots» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θάνος χαρακτήρισε ακόμα ως εφικτό τον στόχο για μια πρώτη υπερατλαντική πτήση από τη Θεσσαλονίκη στο μέλλον, εφόσον πρώτα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας στην αγορά, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και εμπορική διαχειρισιμότητα ενός τέτοιου δρομολογίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (επισημαίντας ότι η Ελλάδα θεωρείται πλέον ένας πού σοβαρός και ισχυρός παίκτης, με την ταυτότητα του ελληνικού τουρισμού να έχει πλέον εξελιχθεί «σε ταυτότητα κύρους και όχι απλά φήμης»), η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη (η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ένταξη της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο της UNESCO για τον τομέα της γαστρονομίας) και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος (ο οποίος ανέφερε ότι στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατεγράφησαν πληρότητες 65% τον εκθεσιακό Σεπτέμβριο και 60% τον Οκτώβριο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο ξενοδοχειακός τομέας έχει μπροστά του έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά εξέφρασε και την αισιοδοξία ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα).
Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται οι ενότητες: α) All About Gastronomy (Περίπτερο 9) και β) το All About Cafe, που αποτελεί μια ενότητα αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ, με εργαστήρια και και με τον Latte Art ThrowDown Competition (Περίπτερο 12).