Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος, θα υπάρχει ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο 23ο συνέδριο του «Economist».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι, φορολογικά κίνητρα, συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της και εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, είπε, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας.

«Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος» τόνισε ο κ. Τρύφων αναφέροντας το χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%.