(Upd 4). Σε κατάσταση μερικής έστω αποφόρτισης βρίσκονται πολλές χώρες, με τα κρούσματα κορωνοϊού όμως διεθνώς να αυξάνονται κάθε μέρα και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών να μη σταματούν. Πως έχει η κατάσταση σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία

 

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι νεκροί/Ιταλία: Αύξηση κρουσμάτων, μείωση αριθμού νεκρών/Γαλλία:Φρένο στα υποκατάστατα νικοτίνης

Ο αριθμός των νεκρών λόγω της πανδημίας ξεπέρασε σήμερα τους 50.000 στις ΗΠΑ, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Με βάση αυτόν τον απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 870.000 και οι νεκροί φτάνουν τους 50.031. Από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, μέσα σε 24 ώρες, αναφέρθηκαν 3.176 θάνατοι, ένας από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς.

Πάνω από 4,7 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα.

Την Πέμπτη, το Κογκρέσο υιοθέτησε ένα νέο πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία, μεσούσης της πανδημίας. Στο ταμείο ανεργίας έχουν προσφύγει 26 εκατομμύρια άνθρωποι, την ώρα που στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η άρση των μέτρων και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Γαλλία-Covid-19: Περιορισμοί στην πώληση υποκατάστατων νικοτίνης

Οι γαλλικές αρχές έθεσαν περιορισμούς σήμερα στην πώληση προϊόντων νικοτίνης και υποκατάστατων, μετά την έρευνα που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα και υποστηρίζει ότι η νικοτίνη ίσως να έχει κάποια προστατευτική δράση στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε προϊόντα όπως είναι τα δερματικά επιθέματα νικοτίνης για τους ασθενείς αλλά και να αποφευχθεί η λανθασμένη χρήση ή και η κατάχρηση των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Με βάση την απόφαση, τα φαρμακεία δεν επιτρέπεται να πωλούν ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που χρειάζεται κάποιος για διάστημα ενός μήνα μέχρι τις 11 Μαΐου, οπότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία.

Απαγορεύονται επίσης οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.

«Μια ομάδα Γάλλων ερευνητών έγραψε ένα ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο που δείχνει ότι είναι λιγότεροι οι ασθενείς με Covid-19 που καταναλώνουν νικοτίνη -δηλαδή οι καπνιστές- σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όμως, προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καπνός προστατεύει. Ο καπνός σκοτώνει» είπε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Γαλλία από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ο υπουργός αναφερόταν στη μελέτη ερευνητών του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière που δείχνει ότι είναι λιγότεροι οι καπνιστές μεταξύ των ασθενών με Covid-19 σε σύγκριση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό και ότι η νικοτίνη εμποδίζει τον κορονοϊό να προσκολληθεί στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό.

 

Ιταλία-κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων, μείωση αριθμού νεκρών - Λιγότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 192.994. Οι νεκροί έφτασαν τους 25.969. Παράλληλα, 60.498 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 189.973 και είχαν χάσει την ζωή τους 25.549 άνθρωποι ενώ 57.576 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 420 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.021 νέα κρούσματα. 2.922 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

2.173 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 22.068 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 82.286 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξάνεται (375 περισσότερα κρούσματα), αλλά έχασαν την ζωή τους 46 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή πρώτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία . Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και σε σχέση με χθες, συνολικά, είναι 11 λιγότεροι.

Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας συνεχίζουν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στην πόλη του Μιλάνου, όπου σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και τις περασμένες ημέρες δεν παρατηρήθηκε ο περιορισμός που καταγράφηκε σε άλλες περιοχές της χώρας. Και για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι η μετάβαση στην λεγόμενη «φάση δύο», με βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα, θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα προσεκτική τήρηση όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας.

 

Ιταλία: Τον Ιανουάριο έφθασε ο κορονοϊός στη χώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Οι πρώτες μολύνσεις ανθρώπων από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στην Ιταλία ανάγονται στον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα και ρίχνει νέο φως στο ξέσπασμα της επιδημίας σε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο.

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις αφού εντοπίστηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα στο Κορντόνιο, μια κωμόπολη της Λομβαρδίας, στις 21 Φεβρουαρίου. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αμέσως πολλαπλασιάστηκαν, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανησυχίες ότι ο ιός κυκλοφορούσε απαρατήρητος για εβδομάδες.

Ο Στέφανο Μέρλερ, του Ιδρύματος Μπρούνο Κέσλερ, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το ινστιτούτο αυτό εξέτασε τα πρώτα γνωστά κρούσματα και εξήγε σαφή συμπεράσματα για την πορεία που ακολούθησε η επιδημία. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρξαν πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι στη Λομβαρδία πολύ πριν τις 20 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα», εξήγησε. «Σίγουρα τον Ιανουάριο, όμως ίσως ακόμη και πιο πριν. Δεν θα μάθουμε ποτέ», συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι ο ιός έφτασε στην Ιταλία από μια ομάδα ανθρώπων και όχι από έναν μεμονωμένο ασθενή.

Μια ξεχωριστή μελέτη που βασίστηκε σε κρούσματα που καταγράφηκαν τον Απρίλιο δείχνει ότι το 44,1% των μολύνσεων σημειώθηκε σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα και το 24,7% προήλθε από ανθρώπους που μολύνθηκαν εντός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Το 10,8% μολύνθηκε σε νοσοκομεία και μόνο το 4,2% σε χώρους εργασίας.

Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί περίπου 190.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25.500 ασθενείς πέθαναν. Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την επιδημία, η Ιταλία διέκοψε την αεροπορική σύνδεση από και προς την Κίνα στις 31 Ιανουαρίου, όταν δύο Κινέζοι τουρίστες στη Ρώμη βρέθηκαν θετικοί. Όμως οι επιστήμονες λένε ότι μάλλον ήταν ήδη πολύ αργά.

Μια άλλη ομάδα Ιταλών επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός ίσως έφτασε στην Ιταλία από τη Γερμανία και όχι απευθείας από την Κίνα, κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.