Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας covid-19 στη χώρα μας.

 

Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων, καθώς φέτος έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 1,1 εκατ. δόσεις εμβολίων ενάντια στη γρίπη σε σχέση με πέρυσι όπου και πάλι το υπουργείο Υγείας είχε προμηθευτεί 1 εκατ. επιπλέον δόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Θα υπάρχει μια διαθεσιμότητα 4,2 εκατ. δόσεων εμβολίων που είναι επαρκές νούμερο προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «όπου φέτος θα πρέπει να την κάνουμε πράξη λόγω των ειδικών συνθηκών. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η γρίπη στη χώρα μας ξεκινάει από το Δεκέμβριο και μετά και παραμένει μέχρι τον Απρίλιο Άρα όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για την διάθεση κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα υγείας για την νοσηλεία ασθενών με covid -19 με ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κοντοζαμάνης υπενθύμισε ότι υπήρχε ανάλογη ΚΥΑ και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας η ισχύς της οποίας κάποια στιγμή έληξε και το καλοκαίρι δεν χρειάστηκε να επεκταθεί.

Στην παρούσα φάση και προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες ενεργοποιείται και πάλι. Ωστόσο επειδή οι ΠΝΠ που έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή δίνουν τη δυνατότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες έρχεται νέα διάταξη όπου η ισχύς της ΚΥΑ θα παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ΚΥΑ ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι αφορά τον τρόπο αποζημίωσης των κλινών που θα διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα. Είπε μάλιστα ότι όλα τα χρόνια το δημόσιο μέσω του ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να έχει στη διάθεση του επιπλέον κλίνες στις ΜΕΘ.