Την αποκάλυψη ότι υπάρχει ένα παράλληλο μητρώο καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού κάνουν σήμερα οι εφημερίδες «Βήμα» και «Δημοκρατία», προκαλώντας την αντίδραση του ΕΟΔΥ, αλλά και σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά έρευνα και δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί μέτωπα που κάνουν τεράστια ζημιά. Τα δύο στρατόπεδα αποτελούνται από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη.

Οπως επισημαίνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κορωνοϊού και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας.

Οι επιστήμονες –και η κυβέρνηση στη συνέχεια δια του κ. Χαρδαλιά- χρεώνουν στον ΕΟΔΥ προχειρότητες ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων και την ενημέρωση που είχαν ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις που έπρεπε.

Σύμφωνα με τα «Βήμα», υπήρξε ουσιαστικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Ετσι είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ. Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο. Και δημιουργούταν μια τραγελαφική κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Ετσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις.

Οπως γράφει από την πλευρά της η «Δημοκρατία» , το συγκεκριμένο «παράλληλο» σύστημα, οδηγούσε σε καθυστέρηση ενημέρωσης επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία. Το «αποτέλεσμα» όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Δημοκρατίας είναι «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

"Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας" αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που “φιλοξενούνται” σε κυριακάτικα έντυπα, υποστηρίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. "Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές."

Τονίζει ότι "υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων". Προσθέτει ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

"Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ", αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Καταλήγει ότι "οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων."

Πέτσας: Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Σε δήλωση με την οποία διαψεύδει παράλληλα συστήματα και δίπλο τρόπο καταγραφής των δεδομένων γύρω από την πανδημία του κορωνοιού προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η διακίνηση η ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια.

«Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι «ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της» και ότι «τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα», κάτι, που, όπως λέει, βλέπουν όλοι οι Ελληνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, εξάλλου ότι ο ΕΟΔΥ συντάσσει με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία και δημοσιεύει καθημερινά την "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Πέτσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ερευνηθούν οι καταγγελίες

«Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων «Βήμα και Δημοκρατία» οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτει ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία» και υπογραμμίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη», για να καταλήξει πως «τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ Μητσοτάκη».

Χαρδαλιάς Άδικα και αβάσιμα τα δημοσιεύματα-Θέλουν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία

Παντελώς άδικα και αβάσιμα, χαρακτηρίζει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τα δημοσιεύματα σημερινών εφημερίδων που αναφέρονται σε διπλή καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΠΔΥ και κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια από πλευράς του ίδιου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας!», αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς και τονίζει:

«Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας...».

Στην απάντηση του στα δημοσιεύματα ο Υφυπουργός πλέκει το εγκώμιο των ανθρώπων του ΕΟΔΥ, τους οποίους αποκαλεί άμεσους συνεργάτες και συνοδοιπόρους στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά επικίνδυνο εχθρό, που δίνουν μαζί μάχες καθημερινά και υπογραμμίζει ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, «απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες».