Το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας από τις αρχές Φεβρουαρίου αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε στην σημερινή επίσημη ενημέρωση. Τι αποφασίστηκε για τα υπόλοιπα μέτρα.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γνωστοποίησε πως οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας  θα επιστρέψουν στις τάξεις τους από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

Επιπροσθέτως διευκρίνισε ότι:

- Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

- Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια

- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

- διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

- σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

- χρήση αντισηπτικών,

- σχολαστικοί καθαρισμοί,

- τακτικοί αερισμοί των χώρων,

- ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

- σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

- επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί (edu.testing.gov.gr), εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούνε πλέον να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

«Πράσινο» για μετακινήσεις φοιτητών που επιθυμούν να ξενοικιάσουν

Σχετικά με τους φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Το πλαίσιο μετακίνησης θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Παράταση του lockdown για άλλη μία εβδομάδα

Τη συνέχιση εφαρμογής των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων σε όλη τη χώρα για ακόμα μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Παρατείνονται και για την επόμενη βδομάδα τα μέτρα. Δηλαδή:

 • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό
 • Εξακολουθούν να ισχύουν τα μηνύματα
 • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία 21:00 - 05:00 (εκτός των γνωστών εξαιρέσων)
 • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους

Συνεχίζεται η απαγόρευση στο ψάρεμα και δτο κυνήγι με μοναδική εξαίρεση τρεις περιοχές: Ροδόπη, Έβρος και Ξάνθη. Στις εν λόγω περιοχές θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου εντός περιφερειακής ενότητας και μόνο σε 4 άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο.

Τι αλλάζει:

- Από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ αλλά όχι τα ΟΠΑΠ play, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

- Aλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

- Επιτρέπεται σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Παρατείνεται το σκληρό lockdown σε Ασπρόπυργο, Αχαρνές, Σπάρτη, Βοιωτία - Αίρονται τα αυστηρά μέτρα σε Κάλυμνο, Αργολίδα, Παλαίκαστρο

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αίρονται οι αυστηρές απαγορεύσεις σε Κάλυμνο, Παλαίκαστρο Λασιθίου, Αργολίδα και Ανθήλη.

Επίσης ανακοίνωσε πως παρατείνονται για ακόμη μια εβδομάδα τα σκληρά περιοριστικά μέτρα σε:

 • Βοιτωία
 • Λέσβο
 • Δήμο Σπάρτης
 • Δήμο Εορδαίας
 • Δ.Ε. Κρόκου
 • Δ.Ε. Σιάτιστας
 • Δήμο Ασπροπύργου
 • Δήμο Αχαρνών