Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, με στόχο την πιθανή έγκριση για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δύο δόσεων ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό στο να εμποδίσει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν με συμπτωματική Covid-19, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών. Επιβεβαιώνεται έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι πρόκειται για ένα ακόμη αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί γι' αυτό.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της να ανεβάσει ταχύτητα στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, το ρωσικό εμβόλιο φαίνεται να δελεάζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς η μία μετά την άλλη το προτιμούν δημιουργώντας ένα «ευρωπαϊκό ρήγμα». Η Τσεχία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια και την ανάπτυξη του εμβολίου. H Μόσχα τονίζει πως μπορεί να παρέχει εμβόλια για 50 εκατ. Ευρωπαίους αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Τον προηγούμενο μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει το Sputnik V σε χώρες ανά τον κόσμο, όταν ο δικός της πληθυσμός έχει ανάγκη εμβολιασμού. «Συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η Ρωσία προσφέρει, θεωρητικά, εκατομμύρια και εκατομμύρια δόσεις, ενώ δεν προοδεύει επαρκώς στον εμβολιασμού του δικού της πληθυσμού», είπε. «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί».

Μία έγκριση του εμβολίου θα βοηθήσει στο να σταματήσει αυτή η «δύσκολη κατάσταση» στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την διαδικασία εμβολιασμού.

Κομισιόν: «Δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου»

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.