Από 800.000 εμβολισμούς κατά του κορωνοϊού την ημέρα το μήνα Ιούλιο, ο αριθμός τους μειώθηκε τελευταία στις περίπου 180.000. Προκειμένου να δώσει μια νέα ώθηση η γερμανική κυβέρνηση προκήρυξε την «Εβδομάδα δράσης εμβολιασμού». Στην καμπάνια την ερχόμενη εβδομάδα θα συμμετέχουν πολυάριθμες οργανώσεις και ενώσεις – αθλητικοί, ιατρικοί, εμπορικοί, σύλλογοι δικαστών. Η ενημέρωση θα γίνεται σε γήπεδα, μπροστά από εκκλησίες, σε χώρους εργασίας, λαϊκές αγορές, πεζόδρομους, παιδικές χάρες.

 

Στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης θα δίνεται επί τόπου η δυνατότητα εμβολιασμού. Δημιουργεί έκπληξη πόσοι άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι παρ' ότι επί της αρχής δεν διαφωνούν με τον εμβολιασμό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε συνέντευξη Τύπου το πρωί στο Βερολίνο. «Σε αυτούς θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία να εμβολιαστούν.»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτο Ρομπερτ Κοχ, προειδοποίησε για μια «εκρηκτική πορεία» του 4ου κύματος της πανδημίας τους κρύους μήνες του χρόνου, αν δεν αυξηθεί έγκαιρα ο αριθμός των εμβολιασμένων. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να εμβολιστούν τουλάχιστον το 85% των ανθρώπων της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 12 και 59 ετών και το 90%, καθώς και οι άνω των 60 ετών. Οι στόχοι αυτοί δεν επιτεύχθηκαν. Σχεδόν το 62% των πολιτών στη Γερμανία είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το περίπου 66% τουλάχιστον με τη πρώτη δόση. Ο κ. Βίλερ προειδοποίησε, ότι όποιος δεν εμβολιαστεί θα μολυνθεί το επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο και ορισμένοι θα πεθάνουν. Όπως επεσήμανε, τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι ασφαλή.

Γιατί δεν εμβολιάζονται;

Επικαλούμενος έρευνα για τους λόγους που καθιστούν πολλούς διστακτικούς να εμβολιαστούν, ο Λόταρ Βίλερ ανέφερε μεταξύ άλλων την ταχύτητα με την οποία αδειοδοτήθηκαν τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό. Οι εσπευσμένες διαδικασίες τους καθιστούν επιφυλακτικούς. Ένα 10% είναι αποφασισμένοι να μην εμβολιαστούν, οι μισοί από αυτούς είναι «ξεκάθαρα αντίθετοι» με τον εμβολιασμό. Υπάρχει και ένα μέρος των ανθρώπων που δεν παίρνουν την αρρώστια τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε. Αυτό ισχύει προπαντός για άτομα από κοινωνικά στρώματα με χαμηλή μόρφωση αλλά και για άτομα με ξένη καταγωγή, τόνισε ο Γενς Σπαν. Επίσης, στη βόρεια Γερμανία εμβολιάζονται περισσότεροι από ό,τι στη νότια, και στη δυτική περισσότεροι από ό,τι στην ανατολική Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle, Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο