Ο κορωνοϊός κυριολεκτικά θερίζει σε όλη την Ευρώπη, που ανωχύρωτη και χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται και σπεύδει για μία ακόμα φορά να υιοθετήσει σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτήσει τον νέο κύκλο κρουσμάτων και τις ολοένα αυξανόμενες και οδυνηρές απώλειες ανθρώπινων ζωών

Βέλγιο-Covid-19: Επιστροφή στην τηλεργασία και μάσκες παντού για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Από την Δευτέρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσον στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Μέχρι τώρα, στους πολιτιστικούς χώρους οι επισκέπτες μπορούσαν να αφαιρούν τη μάσκα τους, δεδομένου ότι στην είσοδο ελεγχόταν το υγειονομικό πάσο τους.

Η χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες αγορές (εφόσον παρίστανται πάνω από 50 άτομα σε κλειστό χώρο και πάνω από 100 σε ανοιχτό), στους πολιτιστικούς χώρους και στα εστιατόρια-μπαρ, ακόμη και εάν φιλοξενούν ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Το συντομότερο δυνατόν και «σε εθελοντική βάση» θα ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον δοθεί η έγκριση τη βελγικών ρυθμιστικών αρχών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που επί του παρόντος μελετά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά.

«Κατανοώ πολύ καλά τον εκνευρισμό (...) Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επιφυλακή, όλοι μαζί, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ώστε η κατάσταση να παραμείνει ανεκτή για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε ο Ντε Κρόο.

«Δεν είναι εύκολο να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις, αλλά αυτό που αποφασίσαμε είναι το ελάχιστο. Βιώνουμε μια έκρηξη των μολύνσεων επί του παρόντος», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρίκε.

Το Βέλγιο κατέγραφε περίπου 10.300 νέες μολύνσεις σε ημερήσια βάση την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 41 νέοι θάνατοι ενώ περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων πάνω από το 25% σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Γερμανός ασθενής με κορονοϊό μεταφέρθηκε σήμερα σε ιταλική ΜΕΘ - Έκκληση και από τη Σλοβενία

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σήμερα μεταφέρθηκε ο πρώτος Γερμανός ασθενής με κορονοϊό σε μονάδα εντατικής θεραπείας της περιφέρειας 'Ανω Αδίγης της βορειοανατολικής Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ασθενή που βρισκόταν στη Βαυαρία όπου οι ΜΕΘ είναι πλήρεις. Μεταφέρθηκε με ειδική πτήση στην ιταλική πόλη Μεράνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Ως γνωστόν, οι Γερμανοί αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει ότι «το γερμανικό υγειονομικό σύστημα οδεύει προς την καταστροφή». Στην αρχή της επιδημίας συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο: πολλοί Ιταλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν και θεραπεύθηκαν σε γερμανικά νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, Σλοβένοι ανταποκριτές στην Ιταλία ζητούν από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να παρέμβει με στόχο να μπορέσουν να μεταφερθούν στα ιταλικά νοσοκομεία και ασθενείς με Covid-19 από τη Λιουμπλιάνα και άλλες περιοχές της χώρας τους. Στη Σλοβενία, η πληρότητα των ΜΕΘ, στη φάση αυτή αγγίζει, το 90%.

Γερμανία-Covid-19: Σύσταση για αναμνηστικό εμβολιασμό όλων των δικαιούχων άνω των 18 ετών θα εκδώσει η αρμόδια Επιτροπή

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) ετοιμάζεται να εκδώσει γενική σύσταση για ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρός της Τόμας Μέρτενς, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει «εκστρατεία» αναμνηστικού εμβολιασμού, με στόχο έως τα Χριστούγεννα η επιπλέον δόση να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον στους μισούς από όσους τη δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρτενς, η Επιτροπή θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το θέμα μιας «επικαιροποιημένης σύστασης» και «δεν θα καθυστερήσει». Μέχρι τώρα, η σύσταση για ενισχυτικό εμβολιασμό απευθύνεται στα άτομα άνω των 70 ετών και σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων και επαγγελματιών, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη για όλους όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους.

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, σχεδιάζουν παράλληλα να οργανώσουν εκστρατεία εμβολιασμού ειδικά για την αναμνηστική δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, στο σχετικό έγγραφο της Ομάδας Κρίσεων των δύο υπουργείων, επισημαίνεται ότι «αν καταφέρουμε να εμβολιάζουμε το 7% των δικαιούχων ανά εβδομάδα, μέχρι τα Χριστούγεννα το 50% των πολιτών θα είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο» και η Γερμανία θα μπορούσε να περάσει τον χειμώνα με «βασικά μέτρα» και πιθανόν να «σπάσει» το τέταρτο κύμα. Οι συντάκτες του εγγράφου βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε έρευνα του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», η οποία αναφέρει ότι «η ενισχυτική προστασία του 50% του πληθυσμού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο σπάσιμο του κύματος και το αποτέλεσμα θα φανεί σταδιακά στη συχνότητα εμφάνισης των κρουσμάτων και στις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Το Ινστιτούτο πάντως εισηγείται ακόμη «να ερμηνεύεται λιγότερο αυστηρά» η οδηγία για ενισχυτικό εμβολιασμό αφότου έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό. Το ίδιο δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος ζήτησε «ευελιξία», σημειώνοντας ότι «οι έξι μήνες πρέπει να ερμηνεύονται ως σημείο αναφοράς και όχι να τηρούνται ακόμη και με ακρίβεια ημέρας».