Στο θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και στην συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρεται σε σημερινή συνέντευξή του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιλντιρίμ μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και αναφερόμενος στο Αιγαίο και τη θεωρία των γκρίζων ζωνών σημειώνει ότι παραμένει αναλλοίωτη και υποστηρίζει: «Η ένταση στο Αιγαίο θα αποφευχθεί αν σταματήσετε να το θεωρείτε ολόκληρο ελληνική θάλασσα».

Για τους δύο στρατιωτικούς τονίζει ότι «είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση εφόσον παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία» ενώ σημειώνει ότι το ένα από τα τρία τηλέφωνα που που είχαν στην κατοχή τους οι Μητρετώδης και Κούκλατζης ήταν στρατιωτικό με κρυπτογράφηση. Τόνισε πάντως ότι οι δύο κρατούμενοι τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης.

Εξάλλου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ασκήσεων στην Αττάλεια, αναφέρθηκε στο Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά: «Λέμε με ειλικρίνεια ότι επιθυμούμε στο πλαίσιο των καλών γειτονικών σχέσεων, με σεβασμό στις διμερείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και το ναυτικό δίκαιο να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας. Αλλά ως μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πιστεύουμε ότι αν υπάρξει καθήκον στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το πραγματοποιούμε για την πατρίδα και το έθνος μας δίχως δισταγμό. Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμό».

Και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι οι καλές γειτονικές σχέσεις, η φιλία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Τις θέσεις μας σε αυτά τα θέματα τις διατυπώνουμε στους κατάλληλους τόπους και τον κατάλληλο χρόνο. Πάντα λέμε ότι εάν δεν λειτουργήσει ο διάλογος και η συνεργασία θα χρησιμοποιήσουμε τις αρμοδιότητές (δικαιώματά) μας, χωρίς δισταγμό».