Τη δήλωση ότι «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών» έκανε αργά χτες βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος φτάνει σε λίγο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χρειάζεται «επικαιροποίηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε. Διευκρίνισε πάντως πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Η Λωζάνη περιλαμβάνει άλλωστε εδαφικές διευθετήσεις που αφορούν την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία.

Αν και δεν εξήγησε τι αλλαγές επιδιώκει, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία θεωρεί τα συμφωνηθέντα στη Λωζάνη τo 1923 αδιαμφισβήτητα και θεμέλιο των διμερών σχέσεων, θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «αλλά μπορούμε να έχουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Η δήλωση Τζανακόπουλου

Η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, για τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον ΣΚΑΪ:

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ελπίζουμε να μην αποδειχθεί αρνητικό πρόκριμα για τη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας. Η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων. Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών. Διότι φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της Τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του, να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».