Την ανάγκη να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει παρόν και μέλλον, επισήμανε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως οι εκφραστές της εγχώριας ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την αναγκαιότητα και αν κανείς δει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των σημερινών πρωτοκλασάτων στελεχών αυτού του χώρου, μάλλον τον κατατάσσει πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, είπε ότι αυτές δείχνουν μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της γαλλικής κοινωνίας, αλλά όχι μόνο και συνέχισε: «Ξεκινούν με το θέμα της ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά φαντάζομαι ότι αυτή η διαδήλωση συμπυκνώνει και άλλες, πολλές πλευρές που σχετίζονται με τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά και -ενδεχομένως- με τις απογοητεύσεις ή, εν πάση περιπτώσει, με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες ενός μέρους του γαλλικού λαού. Όταν κάποιος βλέπει μαζικές και με τόση ένταση κινητοποιήσεις, πρέπει να προσπαθεί να καταλάβει τα βαθύτερα αίτια αυτών των φαινομένων. Και υπάρχουν πολλά τέτοια φαινόμενα που πρέπει να κατανοηθούν στη σημερινή Ευρώπη, διότι βρίθει αντιφάσεων και θα πρέπει να μας προβληματίσει το πώς κινούνται συνολικά τα πράγματα στην Ευρώπη. Από τη μία έχουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς και του Νεοφασισμού, έχουμε έναν ιστορικό κύκλο που φαίνεται ότι έχει κλείσει, αυτός της συγκυβέρνησης της Δεξιάς παράταξης και των Ευρωσοσιαλιστών και από την άλλη, την ανάγκη να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει παρόν και μέλλον».

Συγκρότηση προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε ερώτηση για το ποιες δυνάμεις μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη και την αντιστοίχιση του στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Αυτό το προοδευτικό μέτωπο, για να είναι ελκτικό πρέπει να μιλήσει για το έλλειμμα της δημοκρατίας στην Ευρώπη, για την ανάγκη τόνωσης και ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών, να μιλήσει για την αρχιτεκτονική της νομισματικής ένωσης, για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ενιαίο σύστημα φορολόγησης. Προσέξτε, έχουμε ενιαίο νόμισμα, κοινή νομισματική πολιτική, αλλά έχουμε διαφορετική πολιτική στα θέματα της φορολόγησης, των επιχειρήσεων για παράδειγμα. Αυτή η αντίφαση είναι γενεσιουργός πάρα πολύ μεγάλων προβλημάτων, αυτό το έλλειμμα, αυτές οι διαφορετικές ταχύτητες. Για όλα αυτά εμείς είχαμε μιλήσει σαν χώρος και πριν τα μνημόνια και το 2010. Θεωρώ ότι τώρα πια είναι περισσότερο επίκαιρες αυτές οι διαπιστώσεις. Άρα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας άλλης Ευρώπης. Ποιες πολιτικές δυνάμεις θα το κάνουν αυτό; Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρώτα απ' όλα, εκείνο το κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας που απαγκιστρώνεται από τον Νεοφιλελευθερισμό και οι δυνάμεις της οικολογίας. Πως αντιστοιχεί αυτό στον ελληνικό πολιτικό χώρο; Φοβάμαι ότι δεν έχει ευθεία αντιστοίχιση, διότι οι εκφραστές της εγχώριας ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την αναγκαιότητα που σας περιέγραψα πριν και κινούνται σε μια ιδιότυπη πολιτική επικοινωνία και συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία».

Ειδικότερα για το Κίνημα Αλλαγής, παρατήρησε: «Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Έτσι τα βλέπω, αποκρυπτογραφώντας και ερμηνεύοντας τις δηλώσεις των στελεχών του. Βλέπω μόνο έναν κοινό τόπο σε όλες τις δηλώσεις των προβεβλημένων στελεχών, ο οποίος είναι μία αντικυβερνητική υστερία».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη αποφασίσει μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Όταν λένε ότι “είμαστε διαθέσιμοι για το οτιδήποτε”, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια μετέωρη πολιτική ισορροπία και αν κανείς δει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των σημερινών πρωτοκλασάτων στελεχών αυτού του χώρου, μάλλον κανείς τον κατατάσσει πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία».

Για πρώτη φορά από το 2010 ψηφίζονται μέτρα που ελαφρύνουν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες

Σε ερώτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών τόνισε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της θητείας της και σημείωσε: «Είναι η πρώτη περίοδος μετά το 2010, που ψηφίζονται από την ελληνική Βουλή συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ελαφρύνουν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες, ανοίγουν νέους δρόμους και για την οικονομία και για την κοινωνία. Αυτή την ποιοτική διαφορά πρέπει να τη συνειδητοποιήσουμε όλοι και νομίζω ότι στη βάση αυτής της νέας πραγματικότητας θα κριθεί τελικά και η κυβέρνηση».

Μάλλον εχθρική ως προς την αυτοδιοίκηση, συνολικά, η υποψηφιότητα του κ. Μπακογιάννη

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων τόνισε πως «σύμφωνα με αυτά που έχει πει ήδη από τις πρώτες ημέρες, θα έλεγα ότι μάλλον είναι εχθρική ως προς την αυτοδιοίκηση συνολικά» και εξήγησε: «Διότι δεν μπορεί ο κ. Μπακογιάννης το πρώτο που λέει να είναι ότι θα ιδιωτικοποιήσει, μερικώς ή ολικώς, τις υπηρεσίες καθαριότητας. Ξέρετε, μία από τις βασικές αποστολές του δήμου είναι η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όταν το μόνο που έχεις να πεις εκεί, αντί να μιλήσεις για συστήματα ανακύκλωσης, αντί να μιλήσεις για μια καθαρή πόλη, είναι ότι «εγώ θα ιδιωτικοποιήσω αυτές τις υπηρεσίες», αυτό ξέρετε δεν χρειάζεται μεγάλη τέχνη, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ένα γραφείο ανάθεσης εργασιών σε ιδιωτικές εταιρίες. Ισχυρός δήμος σημαίνει ένας δήμος ο οποίος θα έχει τις κοινωνικές του υπηρεσίες, τις υπηρεσίες καθαριότητας, σε άψογη κατάσταση, θα ανταποκρίνεται τελικά σε αυτό για το οποίο του καταθέτουν μηνιαίως τα τέλη τους οι πολίτες».

Έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου στο δήμο Αθηναίων

Σε ερώτηση αν θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα αυτή του Νάσου Ηλιόπουλου, για τον δήμο Αθηναίων, εφόσον επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά» και συνέχισε: «Πρώτα απ' όλα είναι ένας νέος άνθρωπος με ήδη θετικά δείγματα γραφής απ' όπου έχει περάσει και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτή τη φάση που έχει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Αναφέρομαι κυρίως στην πολύ καλή δουλειά που έκανε όταν ήταν επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Μια κρίσιμη υπηρεσία η οποία πραγματικά ξαναζωντάνεψε και έγινε, θα έλεγε κανείς, ο προστάτης των εργαζομένων, αλλά και ο διώκτης όλων αυτών που θέλουν να καταπατούν τα δικαιώματά τους. Από εκεί και πέρα είναι ένας άνθρωπος γεννημένος στην Αθήνα, απ' όσο γνωρίζω και η οικογένειά του έχει ασχοληθεί παλαιότερα με τα του δήμου της Αθήνας, ένα παιδί της διπλανής πόρτας, άξιο, που μπορεί να προσφέρει πολλά».

Για την Κατερίνα Νοτοπούλου είπε ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να διασφαλίσει ότι θα είναι μια ενωτική υποψηφιότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης.