«Την πολιτική της πράξης και του αποτελέσματος, επιλέξαμε να ακολουθήσουμε από την πρώτη στιγμή στην Διοίκηση της Περιφέρειας, καθώς η πατρίδα μας χρεοκόπησε από εξαγγελίες», τόνισε Η Ρένα Δούρου σε συνέντευξη της στον ρ/σ «Αθήνα 9.84».

Για δεύτερη φορά κάλεσε σε διάλογο τους πολιτικούς αντιπάλους της, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με την ίδια, έχουν υπηρετήσει για πάρα πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση, και έχουν κάνει πολλές εξαγγελίες, χωρίς ωστόσο απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Περιφέρεια έγινε ορατή στους πολίτες αλλά και σε διεθνές επίπεδο, εστίασε στα εργοτάξια που είναι ανοικτά, και προσφέρουν θέσεις εργασίας, τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία, αναφέρθηκε σε δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, για τους πολίτες που βρέθηκαν σε μεγαλύτερη ανάγκη, μίλησε για τις εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, ενώ προανήγγειλε καινούργιο χωροταξικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επανέλαβε τη σταθερή θέση της Περιφέρειας να «κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής» και ανακοίνωσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι χωροθετήσεις των απαραίτητων νέων Μονάδων».

Αναφορικά με το έργο που επιτέλεσε η περιφέρεια η κ Δούρου υπογράμμισε "Μας πιστώνουν ότι κάναμε τον θεσμό της περιφέρειας περισσότερο ορατό. Βρεθήκαμε, από το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, μέχρι εκείνο του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, 'Αντριου Κουόμο".

Εστίασε σε θέματα αιχμής όπως η επίλυση προβλημάτων «που υπερβαίνουν της ληξιαρχικής μου πράξης γέννησης, όπως η «Αττική Ριβιέρα» αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, η στήριξη του πολιτισμού, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν στην Αττική 327 ανοικτά εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε κόσμο, και τονώνουν την τοπική οικονομία.

Επισήμανε τις δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας «που, σε συνθήκες κρίσης και χρεοκοπίας, δυσκολεύτηκαν ακόμη και με στοιχειώδη δικαιώματα, όπως με το πρόγραμμα Ρεύμα για όλους».

Για τις δυο εθνικές τραγωδίες, σε Μάνδρα και Μάτι

Μιλώντας για τις δύο εθνικές τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα έκανε αναφορά στην στοχοποίηση της από μερίδα του Τύπου και πολιτικούς. Υπενθύμισε ότι αναγνώρισε την ύπαρξη ευθυνών και την προσφυγή της για το σκοπό αυτό στη Δικαιοσύνη. «Υπάρχει ευθύνη, που πρέπει να επιμεριστεί. Του πολιτικού συστήματος, του κράτους, με την άναρχη δόμηση, με την ελλιπή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη Μάνδρα παρατήρησε ότι «η δική μας διοίκηση ξεμπλόκαρε τη διευθέτηση του ρέματος, σε αντίθεση με τη θανάσιμη αβελτηρία των προηγούμενων διοικήσεων, επί δεκαετίες». Επανέλαβε ότι στη Μάνδρα «δεν βρήκαμε μελέτες, αλλά ανώριμα έργα. Σήμερα, το έργο ολοκληρώνεται, και αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι».

Τέλος υπενθύμισε ότι λοιδορήθηκε όταν προσήλθε στην Εισαγγελία, για να συνδράμει τη δικαστική έρευνα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δούμε το θεσμικό πλαίσιο. «Το σημερινό είναι ένα θεσμικό πλαίσιο ενοχής για τους περιφερειάρχες, οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι από τους βουλευτές, καθώς δεν υπάρχει ασυλία», είπε χαρακτηριστικα.