Η μη μείωση του αφορολόγητου, όπως και στη περίπτωση της μη μείωσης των συντάξεων, «έχω τη πεποίθηση ότι θα κερδηθεί», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Φλαμπουράρης, απευθυνόμενος προς τους πολίτες σημειώνει ότι «Αν θέλουν να αφήσουν τους κόπους τους και τον αγώνα μας σε αυτούς που δεν θα τους σεβαστούν, ας το κάνουν. Να ξέρουν όμως ότι με τη ΝΔ οι πολλοί θα είναι οι χαμένοι». Την οποίαν κατηγορεί επιπλέον ότι δείχνει απέχθεια στις προνοιακές πολιτικές, πρεσβεύει την ιδιωτικοποίηση των πάντων, επιδεικνύει αυταρχισμό στους πολίτες και μια ορατή συμπάθεια στην ακροδεξιά ρητορική. Και, «αυτό που την καθιστά επικίνδυνη είναι η τύφλωση λόγω της απώλειας του κράτους λάφυρου».

Εξάλλου, «από τα αποτελέσματα (των ευρωεκλογών) κρίνεται η πορεία της ΕΕ προς το ξέφωτο ή το βαθύ σκοτάδι. Από τις εθνικές εκλογές του φθινόπωρου όμως, κρίνεται η τύχη του λαού μας, αν θα προχωρήσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω».

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλά και για την Προοδευτική Συμμαχία: «δεν είναι εκλογικός μηχανισμός για να έχει ημερομηνία λήξης στις εκλογές. Αντίθετα είναι ένα μέτωπο αριστερών προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών με έντονα κινηματικά χαρακτηριστικά (..) αντικατοπτρίζει διεργασίες της κοινωνίας, η οποία διεκδικεί να γίνει ο εξ αντικειμένου ισχυρός πόλος έκφρασης της δημοκρατικής παράταξης και της προοδευτικής μερίδας της κοινωνίας», με δυο λόγια «έχει μακρύ και ενδιαφέροντα δρόμο να διανύσει».

Περί ηθικού πλεονεκτήματος το επόμενο ερώτημα, και ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι κάθε αριστερός δεν σημαίνει ότι είναι ηθικός ούτε ότι κάθε δεξιός ανήθικος. «Τα ανθρώπινα είναι άλλο κεφάλαιο. Αλλά στη συλλογική πεποίθηση ένας ανήθικος αριστερός είναι «έκπτωτος» των ιδανικών του, ενώ ένας ανήθικος δεξιός δεν προκαλεί την ίδια εντύπωση, σχεδόν θεωρείται «κανονικός».

Στις «δήθεν σοβαρές καταγγελίες» του κ. Μαρινάκη, ο Αλ. Φλαμπουράρης απαντά ότι «είναι μια ιστορία ανυπόστατη, ψευδής και φανταστική».

Ερωτηθείς, τέλος, για την επένδυση του Ελληνικού, ο υπουργός που χειρίστηκε την υπόθεση, αφού θυμίζει τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως «βρισκόμαστε στο τέλος» και γνωστοποιεί ότι «η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις τρεις πολεοδομικές ενότητες καθώς και ο διεθνής διαγωνισμός για την άδεια καζίνο μέχρι το τέλος Ιουνίου ολοκληρώνονται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ένας μήνας απέμεινε ως τις εκλογές, κύριε υπουργέ. Ποιο το διακύβευμα; Ποιοι.. κόσμοι συγκρούονται εν τέλει;

Πιστεύω ειλικρινά ότι το δίλημμα τίθεται στην επιλογή για ένα δημιουργικό και δίκαιο αύριο ή στην επαναφορά μιας πιο σκληρής ακρονεοφιλελεύθερης καταστροφικής πολιτικής. Η ΝΔ είναι ο αποκλειστικός εκφραστής ενός παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στα «βράχια» χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής. Συγκεντρώνει δε, ό,τι πιο αρνητικό που βλάπτει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Απέχθεια στις προνοιακές πολιτικές, ιδιωτικοποίηση των πάντων, αυταρχισμός στους πολίτες και μια ορατή συμπάθεια στην ακροδεξιά ρητορική. Αυτό που την καθιστά επικίνδυνη είναι η τύφλωση λόγω της απώλειας του κράτους λάφυρου. Στην Ευρώπη συγκρούεται η πρόοδος με τη συντήρηση, η δημοκρατία με τον αυταρχισμό, το κοινωνικό κράτος με τη πολιτική της λιτότητας.

Και η Προοδευτική Συμμαχία, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μήπως έχει ημερομηνία λήξης, τις εκλογές του τρέχοντος έτους;

Όχι, η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι εκλογικός μηχανισμός για να έχει ημερομηνία λήξης στις εκλογές. Αντίθετα είναι ένα μέτωπο αριστερών προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών με έντονα κινηματικά χαρακτηριστικά, όσο και αν η τρέχουσα επικοινωνιακή διαδικασία δεν το αναδεικνύει. Αντικατοπτρίζει διεργασίες της κοινωνίας, η οποία (σ.σ. Συμμαχία) διεκδικεί να γίνει ο εξ αντικειμένου ισχυρός πόλος έκφρασης της δημοκρατικής παράταξης και της προοδευτικής μερίδας της κοινωνίας που θα αντιπαρατεθεί στο ήδη συγκροτημένο και επικίνδυνο μέτωπο ακρονεοφιλελεύθερων πολιτικών και θα οδηγήσει σε ένα ομαλό μέλλον για όλους αυτούς που υπέφεραν στα χρόνια του μνημονίου. Άρα και να θέλαμε να περιοριστούμε σε τακτικούς εκλογικούς ελιγμούς, που καθόλου δεν θέλουμε, η διαδικασία αυτή μας υπερβαίνει, έχει τη δυναμική του αναγκαίου εκφράζει κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες και γι' αυτό έχει μακρύ και ενδιαφέροντα δρόμο να διανύσει.

Και ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε υπουργέ;

Είναι η συνθετική δύναμη που αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος αφού είναι το κόμμα που πρώτη η κοινωνία το εμπιστεύτηκε και τον μετέτρεψε σε κόμμα εξουσίας σχεδόν αναπάντεχα. Και ο Σύριζα άντεξε τους κλυδωνισμούς όλων των ειδών, εξωτερικούς και εσωτερικούς, κυβερνά τέσσερα χρόνια, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και την επανέφερε στο χάρτη.

Ποια μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας είναι ώριμα, κύριε υπουργέ; Θα νομοθετηθεί, τελικώς, το αφορολόγητο πριν τις εκλογές;

Έχουμε δηλώσει -και το ακολουθούμε πιστά- ότι όσο τα δημοσιονομικά περιθώρια μας το επιτρέπουν, θα προχωρούμε σε μέτρα που θα ανακουφίζουν αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τα μνημόνια. Έρχονται τώρα οι 120 δόσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όσον αφορά στη μη μείωση του αφορολόγητου, όπως και στη περίπτωση της μη μείωσης των συντάξεων, έχω τη πεποίθηση ότι θα κερδηθεί.

Κάποιοι θα πουν ωστόσο ότι η, μεταμνημονιακή, αλλαγή σελίδας για τη χώρα δεν κινδυνεύει από μια πολιτική αλλαγή. Τι απαντάτε;

Ωραίο ερώτημα. Μόνο που εμείς δεν είμαστε κινδυνολόγοι. Ούτε συμπεριφερόμαστε ως οι σωτήρες της χώρας υπό τον όρο να είμαστε πάντα στην κυβέρνηση. Η χώρα θωρακίστηκε και άλλαξε σελίδα. Τελεία. Χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και της πολιτικής μας. Το ερώτημα είναι πώς θα γραφτεί η επόμενη σελίδα. Να το καταλάβουν λοιπόν οι πολίτες. Βγήκαμε στο ξέφωτο μαζί. Πάσχοντες αμφότεροι. Αν θέλουν να αφήσουν τους κόπους τους και τον αγώνα μας σε αυτούς που δεν θα τους σεβαστούν, ας το κάνουν. Να ξέρουν όμως ότι με τη ΝΔ οι πολλοί θα είναι οι χαμένοι.

Έχει, πιστεύετε δηλαδή, κρυφή ατζέντα, στα εργασιακά, στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, ο κ. Μητσοτάκης;

Μα δεν είναι καθόλου κρυφή είναι πολύ σαφής. Το κοινωνικό κράτος που πρέπει να χτιστεί, να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί είναι δική μας πολιτική. Αν όμως εφαρμοστεί η πολιτική της ΝΔ, όπως πέντε εργαζόμενοι φεύγουν από το Δημόσιο και προσλαμβάνεται μόνο ένας, σκεφτείτε πόσο θα αυξηθούν οι ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Αν καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου για τη δημόσια ασφάλιση και εφαρμοστεί το ασφαλιστικό Πινοσέτ, φανταστείτε πόσο εύκολα διαλύεται το ασφαλιστικό μας σύστημα. Αν καταργήσει τα εργασιακά δικαιώματα -όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η απαγόρευση των αυθαίρετων απολύσεων, η ανασφάλιστη εργασία- θα επαναφέρει την εργασιακή ζούγκλα.

Αν καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης και αν, τέλος, καταργήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, τότε να προβληματιστεί και να απαντήσει ο κάθε πολίτης αν μια τέτοια πολιτική αλλαγή βάζει σε κίνδυνο ή και ακυρώνει τις θυσίες του.

Εκλογές τον Οκτώβριο προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση αυτή όμως δεν συναρτάται και από το αποτέλεσμα στις κάλπες του Μαΐου;

Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η τοποθέτηση των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο δεν πήρε υπόψη τα ενδεχόμενα των αποτελεσμάτων του Μαΐου; Πρόκειται όμως για στρατηγική απόφαση, απόφαση επί της αρχής, που δεν νοθεύει το διάλογο με την κοινωνία και δεν εκβιάζει τη λαϊκή βούληση. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε διαφορετικά ερωτήματα ελεύθεροι κάθε φορά. Προφανώς μιλάμε για συγκοινωνούντα ερωτήματα. Οι εκλογές του Μαΐου είναι για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα αποτελέσματά της κρίνεται η πορεία της ΕΕ προς το ξέφωτο ή το βαθύ σκοτάδι. Από τις Εθνικές εκλογές του φθινόπωρου όμως, κρίνεται η τύχη του λαού μας, αν θα προχωρήσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω. Αλλά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του Μαΐου, έχω την εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει δημιουργικά στις διεργασίες και στη διαμόρφωση των επίδικων των εθνικών εκλογών. Αυτές οι διεργασίες χρειάζονται χρόνο αλλά και ψυχραιμία και για το πολιτικό σκηνικό και για τον ψηφοφόρο.

Το ηθικό πλεονέκτημα είναι ίδιον παρατάξεων, εν προκειμένω της Αριστεράς, κύριε υπουργέ;

Μα, μόνο ως προς την Αριστερά τίθεται το ερώτημα, αυτό διαφεύγει της προσοχής μας συνήθως. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Δεν πρόκειται περί αστικού μύθου ή μιας αφηρημένης ηθικολογίας. Πρόκειται για το αντίκρισμα μιας ιστορικής πορείας, της πορείας της Αριστεράς και των προσώπων της Αριστεράς, που νοηματοδοτείται από τη θυσία του ιδιωτικού μπροστά στο μεγάλο ιδανικό, είτε ήταν η πατρίδα είτε η κοινωνική δικαιοσύνη. Και πάντα σε αντιδιαστολή με την ιδιοτέλεια, την κατάχρηση αλλά και την εκδικητικότητα της ελληνικής Δεξιάς, που δεν αφομοίωσε καν ούτε τον Διαφωτισμό, ούτε τις αρχές του συντηρητικού αστικού ευρωπαϊκού κράτους. Ας μην κρυβόμαστε, νίκησαν οι χειρότεροι από τους νικητές. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι κάθε αριστερός είναι ηθικός ούτε ότι κάθε δεξιός ανήθικος. Τα ανθρώπινα είναι άλλο κεφάλαιο. Αλλά στη συλλογική πεποίθηση ένας ανήθικος αριστερός είναι «έκπτωτος» των ιδανικών του, ενώ ένας ανήθικος δεξιός δεν προκαλεί την ίδια εντύπωση, σχεδόν θεωρείται «κανονικός». Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αλλά ισχύει και υπεύθυνη γι' αυτό δεν είναι η Αριστερά.

Στα όσα καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση ο κ. Μαρινάκης, τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου;

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη απαντήσει με δημόσια ανακοίνωση στις δήθεν σοβαρές καταγγελίες του. Είναι μια ιστορία ανυπόστατη, ψευδής και φανταστική που δυστυχώς επιδιώκεται από τη ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ να παρουσιαστεί ως σκάνδαλο με φαιδρές, δηλητηριώδεις και άνευ αντικειμένου αναφορές.

Κλείνοντας να ρωτήσω για την επένδυση του Ελληνικού; ..Μπουλντόζα δεν είδαμε ακόμη στο χώρο. Ποιοι ευθύνονται για τη (νέα) καθυστέρηση; Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το δικό της σκέλος, για παράδειγμα με την έκδοση των αναγκαίων, όπως ακούγεται, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων;

Καταλαβαίνω να απορούν οι πολίτες. Αλλά τόση υποκρισία από τους γνωρίζοντες είναι εξοργιστική. Μας παρεδόθη μία σύμβαση που το μόνο που προσδιόριζε ήταν το τίμημα της πώλησης μιας περιοχής. Και επειδή όλα ήταν άλυτα και οι επενδυτές γνώριζαν τις πάμπολλες εκκρεμότητες, η εγκατάστασή τους στο χώρο εξαρτήθηκε από πολυάριθμες αιρέσεις. Για να είμαι ειλικρινής, με αυτά που έζησα δεν θεωρώ τελείως αβάσιμη την καχυποψία τους. Η ωρίμανση μιας επένδυσης τέτοιου μεγέθους σε ένα ακίνητο στην κυριολεξία αχαρτογράφητου, υπό την έννοια ότι δεν υπάκουε σε κανένα νομικό κανόνα, ήταν άθλος. Έπρεπε να πολεοδομηθεί εξ' αρχής και βρισκόμαστε στο τέλος. Η ΚΥΑ για τις τρεις πολεοδομικές ενότητες καθώς και ο διεθνής διαγωνισμός για την άδεια καζίνο μέχρι το τέλος Ιουνίου ολοκληρώνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ