(Ενημέρωση 17:15) Λίγα λεπτά μετά τις 13:30 ξεκίνησαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτική (ΕΣΕΠ), υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λίγα λεπτά μετά 15.30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται- και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου, εκ μέρους του Ποταμιού ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος Ελένη Μαρτσούκου και ο Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες ήταν ακόμη: Από το υπουργείο Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ είναι η τρίτη στη φετινή χρονιά. Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου, με κύριο αντικείμενο το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, δίνεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.