Επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνοντας λόγο για χιλιάδες έκτακτες προσλήψεις την περίοδο των εκλογών. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε απαντητική ανακοίνωσε, δίνοντας εξηγήσεις αλλά και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στη νυν κυβέρνηση.

 

Θεοδωρικάκος: 9.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση την περίοδο των εκλογών

Αυξημένος κατά περίπου 9.000 ήταν ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι, προσθέτοντας πως εντός των ημερών τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αναρτηθούν και στο πληροφοριακό σύστημα «Απογραφή».

Τον Ιούνιο, η συγκεκριμένη κατηγορία ξεπερνάει τις 57.000, ενώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47.584.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κάθε μήνα γίνεται η απογραφή του δυναμικού του Δημοσίου, μόνιμου και εκτάκτου προσωπικού, η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε παραλείψει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Σημείωσε ωστόσο πως «είναι γνωστό πως για πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις έσπρωχναν τον αριθμό των εκτάκτων προσλήψεων προς τα πάνω σε περιόδους εκλογών» προσθέτοντας ότι «ο τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν συνέβαλαν κατά πολύ σε αυτό όπως φαίνεται και γι΄ αυτό τώρα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι συμβάσεις των εν λόγω προσληφθέντων «καθώς η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φερθεί άδικα σε κανέναν». Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση στη Βουλή προς νομοθέτηση σχέδιο κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων για να μην υπάρξει ξανά υπέρβαση του αριθμού συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης του έκτακτου προσωπικού κατά 1.550 εντός του 2019, έχοντας υπόψη μόνο τα έως τότε ανακοινωμένα στοιχεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια ειναι η πολιτική της κυβέρνησης για τους συμαβσιούχους του Δημοσίου;

Επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνοντας λόγο για χιλιάδες έκτακτες προσλήψεις την περίοδο των εκλογών. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε απαντητική ανακοίνωσε, δίνοντας εξηγήσεις αλλά και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στη νυν κυβέρνηση.

Διευκρινίσεις σχετικά με το ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη διατήρηση του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα που είχαν δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του αναφορικά με δηλώσεις του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου για τους συμβασιούχους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκαν τα πεδία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου. Πλέον μέσω της απογραφής υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για όλο το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης. Τα στοιχεία αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά από τη σχετική επικαιροποίηση και διασταύρωση που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών».

Και προσθέτει ότι το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ειδικότερα το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου από 576.856 το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκε σε 565.324 το Δεκέμβριο του 2018. Η δε μισθολογική δαπάνη για το συνολικό προσωπικό του Δημοσίου, είναι απολύτως ελεγχόμενη, εντός των πλαισίων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας» αναφέρει.

Όσον αφορά τον αριθμό των συμβασιούχων σημειώνει ότι παρουσιάζει έντονη διακύμανση ανάλογα με την εποχικότητα και τυχόν απρόβλεπτες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι «ο μέσος όρος των συμβασιούχων για το έτος 2018 ανήρθε περίπου σε 49.000».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που δρομολόγησε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Ειδικότερα προχώρησε στη μονιμοποίηση άνω των 3.000 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης που ήταν σε ομηρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εκκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης 3.200 μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", 4.500 μόνιμων καθηγητών στην Ειδική Αγωγή, 10.500 μόνιμων καθηγητών Γενικής Παιδείας και 10.000 στην Υγεία. Ακόμη πέτυχε την υιοθέτηση του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο από 1/1/2019. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που νομοθέτησε τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο», αναφέρει επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνεχίζει θέτοντας μια σειρά ερωτήματα σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για το Δημόσιο:

«Μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο; Μήπως δεν θέλει να προχωρήσει τις προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"; Μήπως ξεκινά πάλι μια προσπάθεια στοχοποίησης του Δημοσίου και των λειτουργών του κατά τα πρότυπα του 2014, για την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών; Μήπως ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου και η απόλυση των συμβασιούχων σε αυτούς; Μήπως γι΄ αυτό γίνεται ειδική αναφορά στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης;».