«Η Ελλάδα βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη -δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες», αλλά και «η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων».

Αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μηνύματα που θα στείλουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας, για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την 'Αγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων και υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας - Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο 'Αμυνας - με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

Παράλληλα θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

Επίσης η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία - με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, θέτοντας τα προβλήματα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές μας και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου - Ιταλία, Ισπανία-  που θίγονται από το πρόβλημα.

 «Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε -αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα.