Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου εισήλθε στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Καταδίκασε το υπ. Εξωτερικών. Διαμαρτυρία και στην πρεσβεία.

Δώδεκα είναι τα άτομα που κρατούνται για τη σημερινή διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, όπου φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και άνοιξαν πανό.  Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία ενώ παραμένουν στο αστυνομικό μεγαρο Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 11.15 το πρωί και, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συλληφθέντες εισήλθαν στον χώρο προσποιούμενοι τους επισκέπτες του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ, που στεγάζεται στο ίδιο σημείο.

Στο μεταξύ, λίγο αργότερα, η αυτοαποκαλούμενη «Αναρχική Ομοσπονδία», με ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι επρόκειτο για «παρέμβαση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη Ροζάβα (η περιοχή της Βορειοδυτική Συρίας που πλήττεται από την τουρκική επίθεση) από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας».

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «παράνομη είσοδο μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου» στο τουρκικό προξενείο

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και των ελληνικών αρχών στην «παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ευρίσκεται και η Οικία Ατατούρκ», σήμερα το πρωί.

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την ενέργεια και τη χαρακτήρισε «ανεύθυνη πράξη». «Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ευρίσκεται και η Οικία Ατατούρκ», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του. «Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη», προσθέτει.

«Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, οι οποίες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει προσαγωγές υπόπτων, ενώ προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των περιστατικών και την παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της Δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαμαρτυρία στην τούρκικη πρεσβεία για την εισβολή στη Συρία

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις στην πρεσβεία της Τουρκίας ενάντια στην τουρκική εισβολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία. Συμμετείχαν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη).

Στο ψήφισμα, που εξέδωσαν οι συγκεντρωμένοι, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η πρόσφατη ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας «μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο επιθέσεων σε άλλους λαούς, μέσω της αναβάθμισης και επέκτασης των υπαρχόντων βάσεων, στρατηγείων, υποδομών και μέσω της δημιουργίας νέων σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα». Την ίδια ώρα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε «μαγνήτη επιθέσεων σε επικείμενη πολεμική σύγκρουση, βάζοντας το λαό σε θανάσιμους κινδύνους», επισημαίνουν.

Καλούν τον κόσμο να «δυναμώσει την οργανωμένη πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά ανταγωνισμούς, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά» και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο συριακό λαό, αλλά και στο λαό της Τουρκίας, που αντιστέκεται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή στη Συρία.