Η διελκυστίνδα για την επόμενη ημέρα της πανδημικής κρίσης, η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για κοινό δανεισμό των κρατών-μελών, οι εξελίξεις στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό μετά την απώλεια της πλειοψηφίας του κόμματος του Γάλλου Προέδρου στο γαλλικό Κοινοβούλιο και το ομιχλώδες τοπίο στον ευρωπαϊκό τουρισμό μετά την κρίση Covid-19 περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #31.

Την επαύριο της πανδημικής κρίσης ο κόσμος και οι κοινωνίες θα πρέπει να αποφασίσουν, εν μέσω νέων συνθηκών που διαμορφώνουν ο Covid-19, οι επιπτώσεις του στο παγκόσμιο και στα εθνικά οικονομικά συστήματα, καθώς και η κλιματική κρίση, με ποιο αφήγημα και με ποιες πολιτικές θέλουν να βαδίσουν στην επόμενη ημέρα: Με αυτό των νεοφιλελεύθερων και αυταρχικών ή με εκείνο των προοδευτικών δυνάμεων.

H απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε μεγάλη αναταραχή και έντονη συζήτηση στους ευρωπαϊκούς νομικούς, πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Εν τούτοις, μια προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτει ότι ούτε ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε ούτε αντίθετη με τη γενικότερη τάση στα ευρωπαϊκά πράγματα είναι.

Στη Γαλλία, η δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από βουλευτές που προέρχονταν από τη «Δημοκρατία σε Κίνηση», το κόμμα του Προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ανάγει την κυβερνούσα πλειοψηφία στη Γαλλία σε μειοψηφία στο κοινοβούλιο. Με 288 βουλευτές εναπομείναντες (από 314 όταν ανήλθε στην εξουσία το 2017), το κόμμα του Μακρόν χάνει για μία έδρα την απόλυτη πλειοψηφία και ταυτόχρονα το άλλοθι κοινωνικής ευαισθησίας που του προσέδιδε η δυναμική αριστερή του πτέρυγα με άξονα τα οικολογικά θέματα και τις κοινωνικές διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Την ίδια ώρα, ομιχλώδες διαμορφώνεται το τοπίο στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Η ΕΕ συλλογικά, όσο και η Ελλάδα ιδιαίτερα, οφείλουν να κινηθούν δυναμικά στο ζήτημα της στήριξής του. Η τουριστική αγορά είναι τεράστια, το εργατικό δυναμικό που απασχολεί κρίσιμο για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, ενώ η υπεραξία που δημιουργεί το τουριστικό προϊόν είναι κάτι που το έχει ανάγκη ΕΕ σε επίπεδο «χαμηλής πολιτικής» (soft politics).

Θέματα:
  • Σύγκρουση δύο κόσμων  για την επόμενη ημέρα της πανδημικής κρίσης [του Βαγγέλη Βιτζηλαίου]
  • H επιστροφή του εθνικού συνταγματισμού [του Γιάννη Γούναρη]
  • Το κόμμα του Μακρόν χωρίς πλειοψηφία και αριστερά άλλοθι στη γαλλική Βουλή [της Ειρήνης Συγγελάκη]
  • Ομιχλώδες τοπίο στον τουρισμό [του Δημήτρη Ραπίδη]