Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απαντά στις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες προκλήσεις που έχει επιφέρει η νέα πραγματικότητα με το Περιφερειακό Σχέδιο Στήριξης «Η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις προκλήσεις της πανδημίας», ένα ολιστικό, δυναμικό και πάνω από όλα στρατηγικό σχέδιο.

Βασικοί στόχοι του Περιφερειακού Σχεδίου Στήριξης, είναι η άμεση εφαρμογή μιας συστημικής προσέγγισης που θα καλύψει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο πρόγραμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης και η χρηματοδότηση, η οποία προβλέπει απελευθέρωση κονδυλίων που ξεπερνούν τα €65εκ., βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στους πόρους της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια θέτει σε άμεση εφαρμογή μια συστημική και καθολική προσπάθεια που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, με δράσεις έρχονται να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δράσεις του Σχεδίου βασίζονται σε τρεις άξονες:

Άξονας 1: Στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας

Η Περιφέρεια αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχετικών δεικτών, επαναπροσδιορισμού των καναλιών διάθεσης προϊόντων, διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδοτικές πηγές, καθώς και απλούστευσης των διαδικασιών και του χρόνου ίδρυσης και λειτουργίας μιας νέας επιχείρησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει σχεδιάσει δράσεις που αγγίζουν σχεδόν τα € 57εκ. και έρχονται να α) στηρίξουν έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την υγειονομική κρίση, β) δημιουργήσουν έναν συνολικό μηχανισμό στήριξης για τις επιχειρήσεις, γ) να οδηγήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δ) ενισχύσουν το μέγεθος και την ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών και λοιπών επιχειρήσεων της Περιφέρειας, ε) ενισχύσουν τη δυναμική των  Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) των Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδος, καθώς και στ) υποστηρίξουν τη δημιουργία και ανάπτυξη Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Οι δράσεις του πρώτου άξονα ευελπιστούν να οδηγήσουν τη σταδιακή αύξηση των θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις των επιχειρήσεων της περιοχής μας στα επόμενο ένα χρόνο.

Άξονας 2: Εξ’ Αποστάσεως Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας

Διανύοντας μια εποχή πανδημίας, έχει καταστήσει πιο σαφής από ποτέ η ανάγκη για πρόσβαση σε υποδομές δημόσιας υγείας, ενώ εξαιτίας των συνθηκών η δυνατότητα για παροχή υπηρεσιών υγείας από απόσταση έχει πλέον αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν σχεδιαστεί και ενταχθεί δράσεις, που αγγίζουν τα €5εκ., και αφορούν στην ανάπτυξη Δικτύου Τηλεϊατρικής και Κοινωνικής Φροντίδας καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις που είναι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, μέσα από τις δράσεις που υλοποιούνται στον άξονα αυτό στόχος είναι να επιτευχθεί και η κάλυψη της ανάγκης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση & κατάρτιση, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο υπηρετεί.

Άξονας 3: Ένταξη κι Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας πλαισιώνεται από δράσεις ύψους €3.4εκ και αφορούν στη δημιουργία ενός περιφερειακού μηχανισμού για τη διάγνωση αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού για το συντονισμό της κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής καινοτομίας σχεδιασμένοι για τις ιδιαίτερες ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο Περιφερειακό Σχέδιο Στήριξης – Η απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις προκλήσεις της πανδημίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είπε «Το νέο αυτό μοντέλο ανάπτυξης επιδιώκει να καλύψει ένα κενό προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εθνική οικονομία. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τον αντίκτυπο που έχει η υγιείς οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε τοπικό επίπεδο, καθώς και κοινωνική συνοχή στο σύνολο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό σχέδιο έρχεται να θέσει γερά θεμέλια στην Περιφέρεια, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα λιθαράκι για την εθνική οικονομία».