Η συζήτηση γύρω από την πολυδιάστατη έννοια της δημοκρατίας είναι σήμερα, εν μέσω πανδημίας και ποικίλων περιοριστικών μέτρων, εξαιρετικά επίκαιρη και κρίσιμη.

Τα ερωτήματα είναι πολλά: ποιοι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες; Ποια είναι η στάση των πολιτών απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς; Σε ποιο βαθμό οι παρεμβάσεις στην περίοδο της πανδημίας τυγχάνουν επαρκούς νομιμοποίησης; Αλλά και αυτές θα είναι όντως έκτακτες ή ενδέχεται να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα; Με ποια επιχειρήματα μπορεί να τροφοδοτηθεί μία κίνηση υπεράσπισης της δημοκρατίας;

Η ανάδειξη των ποιοτικών εκείνων χαρακτηριστικών της δημοκρατίας, που τη διαφοροποιούν από άλλες μορφές διακυβέρνησης και κατοχυρώνουν το κανονιστικό της περιεχόμενο, αλλά και η επισήμανση των απειλών που αναδύονται, θα είναι οδηγός για να αποφευχθούν και να προληφθούν τυχόν εκτροπές, αλλά και να εμπεδωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης στη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ εγκαινιάζει έναν κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων για το θέμα της δημοκρατίας, διοργανώνοντας μία σειρά από συζητήσεις γύρω από τη συνθήκη της δημοκρατίας σήμερα, με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου Δημοκρατία. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη της [εκδόσεις ΕΝΑ, σειρά Βασικές Έννοιες].

Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, στις 18:00.

Συμμετέχουν:

  • Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής
  • Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής
  • ΣπύροςΒλαχόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ

Συντονιστής: Γιάννης Δραγασάκης, Βουλευτής, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης 

Θα χαιρετίσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και πρώην Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

H συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας από: