Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στις ΗΠΑ για την Ευρώπη, οι συμβολισμοί του Sofagate, η στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και οι συσχετισμοί ενόψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #38.

Εμβόλια και Bidenomics πιέζουν την Ευρώπη

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη, με την προσδοκία ενίσχυσης -«αναβίωσης» ουσιαστικά- της Διατλαντικής Σχέσης, αλλά και ενίσχυσης της πολυμέρειας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Ο κινήσεις του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου μετά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του κάθε άλλο παρά σε εύκολη θέση φέρνουν την Ευρώπη τόσο στο ζήτημα των εμβολίων Covid-19 όσο κυρίως για την οικονομική λογική της διαχείρισης της κρίσης.

Sofagate, ή, προφάσεις εν αμαρτίαις

Στον απόηχο του Sofagate, η αμήχανη στιγμή της «υποβάθμισης» της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στην Άγκυρα πυροδότησε μια έντονη συζήτηση στις Βρυξέλλες, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις ευρωπαϊκές υποθέσεις στις μέρες μας: είναι εκτός θέματος και παραβλέπει -συνειδητά ίσως- την ουσία.

Η Ρωσία ως υπενθύμιση της γεωπολιτικής ανεπάρκειας της ΕΕ

Την ίδια ώρα, η υποτονική αντίδραση της πρωτίστως της θεσμικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δευτερευόντως των κρατών-μελών της σχετικά με την όξυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση έρχονται να επιβεβαιώσουν την απουσία κοινού βηματισμού, αλλά και την αυξανόμενη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πολιτικό σκηνικό στην Γερμανία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου

Οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021 είναι οι πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων δεκαετιών. Το βασικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης είναι η εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδος των Πρασίνων με την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ. Αντίθετα η αποχώρηση από την ενεργό πολιτική σκηνή της Άνγκελα Μέρκελ και η μη πειστική προς παρόν υποψηφιότητα του Άρμιν Λάσετ, δείχνουν ότι αυτή τη φορά ο δρόμος προς την Καγκελαρία για το CDU/CSU κάθε άλλο παρά βατός θα είναι. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Γερμανίας αλλά και της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων ΕΝΑ

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος