Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στο σχετικό ερώτημα που αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πτώση 2 μονάδων και βρίσκεται στο 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα.

 

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει πτώση καθώς συγκεντρώνει 6,4% έναντι 6,7% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.

Όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να πρωτεύει στη σχετική λίστα, καθώς συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.
Οι πυρκαγιές αποτελούν παράγοντα πολιτικών εξελίξεων

Σύμφωνα με την GPO, το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός έχει ευθύνες για το αποτέλεσμα, το 58,2% των συμμετεχόντων του αποδίδει αστοχίες στο συντονιστικό έργο.

Τα πολιτικά πρόσωπα που μοιράζονται τις ευθύνες είναι οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Ν. Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 54,7% ζητά να απομακρυνθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης από την κυβέρνηση. Πιο μειοψηφικά, το 48,9% ζητά αποπομπή του αρχηγού της Πυροσβεστικής και το 42,8% ζητά αποπομπή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά.

Με βάση τα παραπάνω, το δείγμα της δημοσκόπησης απαντά κατά 49,4% θετικά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενώ το 35,9% θεωρεί ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση.

Δύο θετικά σημεία για την κυβέρνηση στο θέμα των πυρκαγιών προκύπτουν από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση: Το πρώτο ότι τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του δείγματος, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του κ. Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι το δείγμα της δημοσκόπησης δεν αποδέχεται πλειοψηφικά, ούτε τη στάση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των πυρκαγιών.
Κόπωση και αύξηση κρουσμάτων

Στο μέτωπο της πανδημίας το το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει το φθινόπωρο θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας εμφανίζει κόπωση από τα συνεχή μέτρα διαχείρισης της πανδημίας.