Η ψυχροπολεμικού τύπου διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, οι ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι γεωπολιτικοί στόχοι της ΕΕ, οι ευρω-ρωσικές σχέσεις με φόντο την ενεργειακή κρίση, η διένεξη των Βρυξελλών με την Πολωνία και η πρόσφατη αναταραχή στον Λίβανο περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #1 του ΕΝΑ.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος απειλή για την ανάκαμψη στη μετά-Covid εποχή

Διαμορφώνεται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας; Το ερώτημα αυτό απασχολεί διεθνώς αναλυτές και κυβερνήσεις, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από ρευστότητα σε πολλαπλά επίπεδα. Μια νέα «μάχη χαρακωμάτων» αντί της πολυμέρειας και της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας, την ώρα που ο πλανήτης επιχειρεί την ανάκαμψη από τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, μόνο νέα δεινά και κρισιακές συνθήκες μπορεί να φέρει.

Διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία: Επιμέρους μέτρα και απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον Γερμανίας και ΕΕ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελευθέρων, στη μετά-Μέρκελ εποχή. Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι επομένως καθοριστικές για το μέλλον της ΕΕ, των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών λαών.

«Στρατηγική αυτονομία»: Περιεχόμενο, διακυβεύματα και κίνδυνοι του γεωπολιτικού στόχου της ΕΕ

Στο γεωπολιτικό πεδίο, η «στρατηγική αυτονομία» έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κεντρικό στόχο της ΕΕ. Παρά τα συνήθως λεγόμενα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών σε διάφορα πεδία πολιτικής που τον υποστηρίζουν. Τα κρίσιμα ερωτήματα εν προκειμένω, πέραν της σχέσης με τις ΗΠΑ, αφορούν το πολιτικό πρόσημο που θα δοθεί στη «στρατηγική αυτονομία» και τις πιθανές συνέπειές της για τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

Η ανίσχυρη οργή της ΕΕ, τα ρωσικά παιχνίδια και η πολωνική εξαίρεση

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη εξελίσσεται σε μια ακόμη αφορμή στρατοπέδευσης, με σημείο αναφοράς την εμπλοκή της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε μια Ένωση που δοκιμάζεται από τις επιμέρους διαιρέσεις, η Πολωνία αναδεικνύεται στη μόνιμη εξαίρεση κάθε θεσμικού κεκτημένου.

Η οφθαλμαπάτη του Polexit και το συνταγματικό πρόβλημα της ΕΕ

H κλιμάκωση της συνταγματικής διένεξης μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας έφερε στην επιφάνεια νέα σενάρια περί ενός πιθανού Polexit που, ωστόσο, κανείς δεν θεωρεί σοβαρό ενδεχόμενο. Η τελική έκβαση της νέας ευρωπαϊκής κρίσης θα είναι, πιθανότατα, πολύ λιγότερο επεισοδιακή. Ωστόσο, το υφέρπον ζήτημα της υπεροχής του ενωσιακού ή του εθνικού συνταγματικού δικαίου παραμένει.

Απόδοση ευθυνών και αποκατάσταση της σταθερότητας στο Λίβανο: αδιέξοδο;

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα πρόσφατα γεγονότα βίαιης καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων στο Λίβανο, με αφορμή τη συγκάλυψη των ευθυνών για την περσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, αλλά και λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, της πολιτικής και θεσμικής αστάθειας, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, δεν μπορούν να ιδωθούν αποκομμένα από τη μακρόχρονη πορεία της χώρας, που χαρακτηρίζεται από εμφύλιες συρράξεις, αποικιοκρατικά κατάλοιπα και εξωτερικές επεμβάσεις, μέσα στο ευρύτερο ταραγμένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος