Το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Τζόνσον για τη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Τζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη για διάλογο υπό την προυπόθεση της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδιαλλαξία, αλλά και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, η πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα - Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.