Οι προτεραιότητες της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η συμμαχία Ντράγκι – Μακρόν και οι προεκτάσεις της για την Ευρώπη, τα όρια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, το προσφυγικό ζήτημα και η αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη και  περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #2 του ΕΝΑ.

Γερμανία: Τι προβλέπει η συμφωνία συγκυβέρνησης SPD, Πράσινων και Φιλελεύθερων

Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία με Καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς είναι πλέον γεγονός. Μέσα σε 178 σελίδες το κείμενο ρυθμίζει αναλυτικά όλα τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη γερμανική κυβέρνηση την επόμενη τετραετία, δίνοντας έμφαση στην οικολογική και ψηφιακή μετάβαση κράτους και οικονομίας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην εξωτερική πολιτική και ρυθμίζοντας σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Συμμαχία Ντράγκι – Μακρόν: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη;

Πέρα όμως από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, με προεκτάσεις για την Ευρώπη,  η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μάριο Ντράγκι καταγράφεται ως σημαντική εξέλιξη. Η ιταλογαλλική Συνθήκη διμερούς συνεργασίας υπογράφηκε με κάθε επισημότητα στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale της Ρώμης. Ωστόσο, το εάν και σε ποιο βαθμό σηματοδοτεί μια νέα ισορροπία στο ισοζύγιο ισχύος Βορρά – Νότου εντός της ΕΕ μένει να φανεί.

Το ιβηρικό μοντέλο και τα όρια της προοδευτικής διακυβέρνησης

Η κατάρρευση της πορτογαλικής κυβέρνησης ξαναφούντωσε τη συζήτηση για την εύθραυστη σχέση Σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τα μηνύματα ωστόσο από την έτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου δείχνουν πιο αισιόδοξα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική «συγκατοίκηση» των δύο ρευμάτων.

ΕΕ-Λευκορωσία: Μεταξύ ανθρωπιστικού δράματος, θεσμικής κρίσης και υβριδικού πολέμου

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη προσφυγική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας – Λιθουανίας – Λετονίας έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Λουκασένκο. Έχει, επίσης, γεννήσει νέες κρίσεις, μια ανθρωπιστική και μια κρίση εσωτερικής συνοχής εντός ΕΕ.

Η Μεγάλη Παραίτηση, το 4ήμερο και ένα νέο εργασιακό υπόδειγμα

Η κρίση του Covid-19 συνιστά μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για την εργασία. Δύο παγκόσμιες τάσεις, η «μεγάλη παραίτηση» από τη μία και το πείραμα της εργασίας των τεσσάρων ημερών από την άλλη, καταδεικνύουν την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο εργασιακό υπόδειγμα, με αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου.