Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Reuters.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα αυτή θα περιλαμβάνει την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ΕΕ αναζητά νέες διαδρομές φυσικού αερίου και εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας.

Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο εγκαταστάσεις LNG, η μία εκ των οποίων είναι πλωτή στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Πρότυπο η Αστυπάλαια
Μιλώντας στο Reuters από την Αστυπάλαια όπου βρέθηκε την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως το νησί θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά.

«Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν την φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και είναι άφθονα. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περίοδο αιχμής του τουρισμού, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κλιματιστικά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το πώς θα τα πάει ο κλάδος, το ένα τέταρτο της παραγωγής της Ελλάδας, είναι κρίσιμο για μια χώρα που εξακολουθεί να βγαίνει από την κρίση χρέους.

Οι ΑΠΕ, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και τα φωτοβολταϊκά, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, είπε, και η Ελλάδα, η οποία απομακρύνεται από τον άνθρακα, εξακολουθεί να διαθέτει ορισμένες μονάδες άνθρακα που λειτουργούν για εφεδρεία και επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ένα μεγάλο ποσοστό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας να προέρχεται από το φυσικό αέριο, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πιέζει για μια λύση σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνει το Reuters.

Για τα ελληνοτουρκικά
Σε σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά, το Reuters σημειώνει πως οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διαφωνούν - μεταξύ άλλων - για τα δικαιώματα έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν αναζωπυρωθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή είναι άλλη μια πηγή έντασης.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν, είπε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ξεπερνούσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα».