«Βελτιωμένη σημαντικά η ελληνική οικονομία σε απασχόληση και ΑΕΠ. Έχουμε μείωση των spreads στο δημόσιο χρέος και θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα debt swap», αποφάνθηκε ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο διάλογος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο Οικονομικού Διαλόγου με τον κ. Ντράγκι.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επισημάνει: «Τώρα τελευταία ακούμε θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν και από τον ESM για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Για τα Paradise Papers ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «αποκαλύψεις αυτής της σκανδαλώδους μεγάλης φοροδιαφυγής», θυμίζοντας ότι «ο Επίτροπος Μοσκοβισί πριν μια εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για "βαμπίρ της φοροδιαφυγής" και είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα διαφάνειας, ανταλλαγής πληροφοριών, φορολογικής εναρμόνισης, διότι εκτός από τους φορολογουμένους, πλήττεται και η ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω αυτή της σκανδαλώδους αποφυγής πληρωμής φόρων από τους υπερπλουσίους».

Κλείνοντας ο Έλληνας ευρωβουλευτής είπε για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι «αξιολόγησε την πορεία εφαρμογής των μνημονίων στη χώρα μου, την Ελλάδα, και εντόπισε πολλά λάθη στο σχεδιασμό με αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, και ένα έλλειμμα αξιολόγησης των κοινωνικών συνεπειών». Και, εν κατακλείδι, «στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει το ρόλο που έπαιξε η ΕΚΤ στα ελληνικά προγράμματα, επειδή αρνηθήκατε (σ.σ. η ΕΚΤ) να δώσετε τις πληροφορίες που σας ζήτησε».