(upd)Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία συμπίπτει χρονικά με τον νέο απεργιακό κλοιό που παραλύει τις συγκοινωνίες εδώ και εβδομάδες και προκαλεί πολιτικές πιέσεις στον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος προτίμησε να «δραπετεύσει», σημειώνει η Deutsche Welle.

«Ο καθένας την Πρωτομαγιά του», αυτό είναι το πνεύμα που κυριαρχεί φέτος στα πέντε αντιπροσωπευτικά συνδικάτα που γιορτάζουν ξεχωριστά και το καθένα με τον τρόπο του τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Στο Παρίσι, στη μεγάλη διαδήλωση που ξεκινά στις τρεισήμισι ώρα Ελλάδας από την πλατεία της Βαστίλης, το μεγάλο κομουνιστικό συνδικάτο CGT δεν κατάφερε να πείσει το μεταρρυθμιστικό CFDT να διαδηλώσουν ενωμένα.

Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με ένα ταραχώδες κοινωνικό πλαίσιο: εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούνται οι απεργίες των σιδηροδρομικών αλλά και οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, των φοιτητών και των συνταξιούχων της Air France.

Στη Νίκαια η Λεπέν

Είναι η πρώτη τεταμένη κοινωνικά άνοιξη της περιόδου Μακρόν και θα περίμενε κανείς μάλλον την προσέγγιση των συνδικαλιστών και όχι τη διάσπαση, πράγμα που επέτρεψε στον πρόεδρο να «δραπετεύσει» για διήμερο ταξίδι του στην Αυστραλία.

Το καινούργιο φέτος ανήκει στην Μαρίν Λεπέν που έσπασε την παράδοση και αντί να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα της Ζαν ντ’ Αρκ στο Παρίσι -κάτι που έκανε μόνος ο πατέρας Λεπέν- η ίδια κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα που βρίσκεται στις Κάννες. Στη συνέχεια, θα συναντήσει στη Νίκαια τους ευρωπαίους εταίρους της που έχει προσκαλέσει, με στόχο την προετοιμασία των ευρωεκλογών. Ανάμεσά τους τα ακροδεξιά κόμματα Αυστρίας, Ολλανδίας Πολωνίας, Τσεχίας, Βουλγαρίας ενώ από την Ελλάδα θα υπάρξει εκπρόσωπος της Νέας Δεξιάς.

Διασπασμένα τα συνδικάτα

Από την πλατεία της Βαστίλης στις τρεισήμισι ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, ύστερα από το κάλεσμα του μεγάλου συνδικάτου CGT (430.000 μέλη) που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στο κάλεσμά του απάντησε μόνο το πολύ μικρότερο συνδικάτο Solidaires (110.000 μέλη) που ανήκει στην άκρα αριστερά.

Οι επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT (860.000 μέλη) που είναι και το μεγαλύτερο ή ακόμα της Εργατικής Δύναμης (FO, 500.000 μέλη) αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην παρισινή πορεία, ο δε νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της FO, Πασκάλ Παβαζό, προτίμησε να οργανώσει συνέντευξη Τύπου.

«Ο καθένας τιμά τη δική του Πρωτομαγιά» μοιάζει να είναι επομένως το πνεύμα που κυριαρχεί στα πέντε αντιπροσωπευτικά συνδικάτα, που για ακόμα μια φορά λειτουργούν διασπασμένα. Και αυτό, παρά την τεταμένη κοινωνικά περίοδο που περνά η Γαλλία, με τις επαναληπτικές απεργίες των σιδηροδρομικών, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, της Air France κ.ά.

Στο Παρίσι πάντως οι συνδικαλιστές ίσως να μην είναι μόνοι, αφού το ακροαριστερό κίνημα Mili (Mouvement inter luttes indépendant- Ανεξάρτητο κίνημα εσωτερικών αγώνων) με γενικό κάλεσμα στο Facebook υπόσχεται μια «μέρα κόλασης» στον Εμανουέλ Μακρόν και στον κόσμο του.

Η αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική αυτή οργάνωση ελπίζει να προσελκύσει άτομα και από τις γειτονικές χώρες, επικαλούμενη και την επέτειο των 50 χρόνων από τον Μάη του 1968.

Η Εισαγγελία του Παρισιού που εξετάζει σοβαρά πιθανό κίνδυνο επεισοδίων ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα με τον έλεγχο όσων συμμετέχουν στην πορεία σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές και την αύξηση των αστυνομικών που έχουν μετακινηθεί στους παρισινούς δρόμους κατά μήκος της πορείας, που θα καταλήξει νότια της Πλας ντ΄Ιταλί.

Οι διαδηλωτές πάντως που θα ήθελαν ο Γάλλος πρόεδρος να ακούσει τις διεκδικήσεις τους, θα πρέπει να φωνάξουν δυνατά, καθ' ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται πολύ μακριά, σε πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Νέα Καληδονία έως τις 5 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο», δήλωσε από την Αυστραλία ο Μακρόν και προφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή της Πρωτομαγιάς για το ταξίδι του απάντησε: «Δουλειά μου δεν είναι να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια».

Να σημειωθεί πάντως ότι παρότι έχουμε την πρώτη «κοινωνικά τεταμένη» 'Ανοιξη της θητείας Μακρόν, η πολλαπλότητα των διαφορετικών διεκδικήσεων οδηγεί στη διάσπαση των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.

Από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας εκτιμάται ότι «οι δυσαρέσκειες» διαφέρουν τόσο μεταξύ τους, πράγμα που κάνει τον Εμανουέλ Μακρόν να μην πιστεύει σε έναν πιθανό κίνδυνο «κοινωνικής θρόμβωσης» στη χώρα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/ ΑΠΕ-ΜΠΕ