Η πρόταση για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας κρίνεται «απαράδεκτη» από την ολλανδική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ. Έντονη κριτική από Αυστρία, Ουγγαρία και Πολωνία.

«Η υφιστάμενη πρόταση είναι απαράδεκτη για την ολλανδική κυβέρνηση. Τα έσοδα της ΕΕ μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την αντίδραση και της Πολωνίας προκάλεσαν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες θα μπορούσαν να στερήσουν πόρους από τη χώρα με αφορμή τους χειρισμούς της σε θέματα δικαιοσύνης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των χωρών-μελών της ΕΕ. «Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ακόμη πολύ μακρύς», σχολίασε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της εισηγείται τον «περιορισμό στην πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ» στην περίπτωση που κάποια χώρα παραβιάζει το κράτος δικαίου, μια πρόταση άνευ προηγουμένου.

«Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υγιή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική εφαρμογή του προϋπολογισμού. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε έναν νέο μηχανισμό που θα επιτρέψει να προστατεύουμε τον προϋπολογισμό από κινδύνους που συνδέονται με ανεπάρκειες στο κράτος δικαίου», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρόκειται για έναν γενικό μηχανισμό που δεν στοχεύει συγκεκριμένες χώρες-μέλη», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και ιδίως της Πολωνίας θεωρούν ότι στοχοποιούνται από αυτόν τον όρο. Αν εγκριθούν από τις χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτά τα νέα εργαλεία που προτείνει η Επιτροπή θα επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να μειώνουν ή να περιορίζουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της καταπάτησης του κράτους δικαίου.

«Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετους μηχανισμούς που θα μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων» είχε ήδη προειδοποιήσει ο Σιμάνσκι.

Απορριπτέα η πρόταση της Κομισιόν λέει η Αυστρία

Πριν ακόμη από την σημερινή επίσημη κατάθεση του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του άσκησε σαφή κριτική στην πρόταση του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ, χαρακτηρίζοντάς την «απορριπτέα».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέχει πολύ από το να γίνει αποδεκτή, επίκεινται «σκληρές διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται προς τούτο σε στενή συνεννόηση με άλλους από τους αποκαλούμενους «καθαρούς πληρωτές» που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως με την Ολλανδία, την Δανία ή την Σουηδία.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος πρέπει να είναι, μετά την έξοδο της Βρετανίας, η ΕΕ να είναι οικονομικά πιο περιορισμένη, να εξοικονομεί πόρους και να είναι πιο αποτελεσματική, όμως, κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρότασή της δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτόν τον στόχο.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος εκτιμά «θετικά» την πρόθεση να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς επίσης σε θέματα όπως η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η βιωσιμότητα και το περιβάλλον, ενώ θεωρεί πως βάσει της αρχής της επικουρικότητας η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει τομείς, όπου είναι σκόπιμη η ευρωπαϊκή συνεργασία.