Τα μηνύματα είναι αντιφατικά έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές. Ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός καταγράφεται παράλληλα με ένα νέο κύμα ρεύμα υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας. Πώς θα αποτυπωθούν αυτά στην κάλπη;

Έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς εκτιμήσεις. Από τη μία πλευρά Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένουν ότι το ποσοστό συμμετοχής, που είχε περιοριστεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές σε 43%, ενδέχεται να υποχωρήσει κι άλλο, ενώ φοβούνται ότι οι δεξιοί λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές πιθανότατα θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε όλη την Ευρώπη ακροδεξιά κόμματα, όπως το AfD στη Γερμανία, βρίσκονται σε τροχιά ανόδου. Το επικείμενο Brexit ενισχύει το ήδη αρνητικό κλίμα. Παρατηρεί κανείς ότι η ΕΕ τίθεται ολοένα και περισσότερο εν αμφιβόλω.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που τάσσονται υπέρ της ΕΕ «σκαρφάλωσε» στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, πάνω από τα δύο τρία των ερωτηθέντων Ευρωπαίων είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους επωφελείται από το γεγονός ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το Brexit στη Μ. Βρετανία φαίνεται να λειτουργεί σαν «καμπανάκι» που αρχίζει να αντιστρέφει τον αρνητισμό απέναντι στην ΕΕ.

Η ΕΕ καλείται να δώσει απαντήσεις

Παρόλα αυτά μόλις ένα τρίτο των ερωτηθέντων πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα στην ΕΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εμφανίζονται αμήχανοι μπροστά στις εξελίξεις. Αυτήν την ώρα το ζητούμενο είναι να γίνουν ενέργειες που να δείχνουν στους πολίτες ότι η Ευρώπη συμβάλλει στην ευημερία και την προστασία τους, επισημαίνει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες.

«Το ζητούμενο είναι τώρα να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα που αφορούν το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Αυτά είναι πεδία όπου μπορούν να επιτευχθούν συμβιβασμοί εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση», υπογραμμίζει.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει, πρώτα από όλα, να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών. «Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποτύχει», τονίζει το φιλοευρωπαϊκό κίνημα πολιτών Pulse of Europe, παρατηρώντας ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί πολύ από την κοινωνία.

Έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές η ΕΕ καλείται να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, το οποίο διχάζει τα κράτη-μέλη. Σε πολιτικά ανήσυχους καιρούς η ΕΕ καλείται κατά πολλούς να λειτουργήσει ως αντίβαρο. «Θεωρώ ότι αν δει κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων –είτε πρόκειται για τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ιταλία είτε την καταστροφική έκβαση της Συνόδου Κορυφής των G7 με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και όλες τις αστάθειες που υπάρχουν παγκοσμίως όπως και στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο- όλα αυτά είναι λόγοι που συνηγορούν στο ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τονίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle