Προσπάθεια να περιορίσουν τις διαφορές τους για το πώς θα επιλυθεί το θέμα των συνόρων Ιρλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, επιδιώκουν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά στις συνομιλίες για το Brexit καθώς τα 27 κράτη-μέλη που θα παραμείνουν στο μπλοκ έχουν ήδη ζητήσει το Λονδίνο να παρουσιάσει εγγράφως νέες προτάσεις για τα σύνορα.

Οι διαπραγματευτές για το Brexit και από τις δύο πλευρές βρίσκονται στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα για αυτό που ένας διπλωμάτης περιέγραψε ως «διαπραγματεύσεις τούνελ» προκειμένου να περιορίσουν τις διαφορές που ακόμα εκκρεμούν.

Το θέμα του πώς να διατηρηθεί ένα ανοικτό σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας – το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Βρετανίας – μετά το Brexit είναι το μοναδικό εμπόδιο που απομένει, ενώ έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλα τα άλλα σημεία στους όρους αποχώρησης πριν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο.

Τα 27 κράτη-μέλη θα ενημερωθούν για την πρόοδο στη συνάντηση των πρεσβευτών, χωρίς τη Βρετανία, την Παρασκευή το βράδυ. Οι πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο με την ελπίδα να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ακόμα και τη Δευτέρα. Τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σημειώνεται πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, τονώνοντας το κλίμα στην αγορά, η οποία φοβάται την πιο καταστροφική πιθανότητα ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία.

«Η αίσθηση μου είναι ότι τώρα υπάρχει μικρότερη πιθανότητα για την απουσία μιας συμφωνίας σε σχέση με ό,τι υπήρχε εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε σε επιτροπή η Ντανούτα Χούμπνερ, ευρωβουλευτής που ασχολείται με το Brexit.