Την ελπίδα η συνάντηση αυτή να «αποτελέσει σημείο αφετηρίας για τη δημιουργία μιας μεγάλης και δυναμικής αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν μεταξύ των κεντρικών ομιλητών κατά την έναρξη των τριήμερων εργασιών του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων που διεξάγεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

«Βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στους στόχους μας και να καταστήσουμε με επιτυχία το πρόγραμμά μας σαφές και ορατό» προειδοποίησε ο Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως «απαιτείται πλατιά συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό».

«Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας» είπε, τονίζοντας πως η συμμαχία αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις κύριους πυλώνες: την πρόταση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως το προσφυγικό προωθώντας ειρηνικές και δημοκρατικές λύσεις, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για την Προοδευτική Συμμαχία (Progressive caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως πρόκειται για «έναν χώρο διαλόγου και κοινών δράσεων μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών».

«Εργαζόμαστε από κοινού στην ατζέντα μας. Προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά αναπτύσσουμε κοινούς στόχους και μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδρυτικές αρχές που μας ενώνουν. Προσπαθούμε να επιτύχουμε αποτελεσματικές λύσεις και να διαδώσουμε τις ιδέες μας σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες» ανέφερε.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν παρά τις διαφορές που μας χωρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευρύ, προοδευτικό και αντιφασιστικό μέτωπο στην Ελλάδα και την ΕΕ» συνέχισε ο Δ. Παπαδημούλης, προειδοποιώντας πως ο «χρόνος τελειώνει» και επισημαίνοντας πως «εάν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να νικήσουμε».