Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δηλώνει ανοικτός σε μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Άλμα σημείωσαν οι ιταλικές μετοχές, αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων. Ενισχύεται το ευρώ.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ανοικτός σε μείωση του επιπέδου του ιταλικού ελλείμματος σε σχέση με το προβλεπόμενο στο σχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης, σε μία υποχώρηση που εκτόξευσε στο +3% το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε στις 23 Οκτωβρίου το σχέδιο του προϋπολογισμού, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ. Εκτοτε, διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, η οποία μέχρι σήμερα εμφανιζόταν αδιάλλακτη.

«Εάν, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί λίγο, δεν είναι σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος των 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης μαζί με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Ωστόσο, «το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι πολίτες», σημείωσε στο Radio radicale, επαναλαμβάνοντας την σημασία της θέσπισης κοινωνικού εισοδήματος για τους φτωχότερους, της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις συντάξεις ώστε να επιτραπεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και η αποζημίωση των μικροκαταθετών που επλήγησαν από την πτώχευση τραπεζών.
Σύσκεψη θα διεξαχθεί απόψε στην έδρα της κυβέρνησης με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Οικονομίας Τζοβάνι Τρία και των Σαλβίνι και ντι Μάιο.

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή της Ρώμης ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συνέλθει απόψε για να εξετάσει την πιθανή μείωση του στόχου της για το έλλειμμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άλμα 1,1% και οι βασικές μετοχές της ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο 1,3%, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται κατά 3,07%.

Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών σημείωσε άνοδο 5,3% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Ιούνιο. Οι μετοχές των Unicredit και Intesa Sanpaolo κατέγραψαν άνοδο 4,7% και 4,3%, αντίστοιχα. Οι τραπέζες UBI Banca, Banco BPM , BPER Banca και Mediobanca ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 3,7% με 4,1%.

Αποκλιμάκωση των spreads

Οι πληροφορίες για την αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 οδηγεί σε ραγδαία αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού της χώρας.  

Το σπρεντ υποχωρούσε αντιστοίχως στις 283 μονάδες, έναντι 307 στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,1374 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,1374 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 128,842 γιεν, στο 0,8859 με τη στερλίνα και στο 1,1329 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,30% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,277 γιεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,13% και διαμορφώνεται στα 1,2837 δολάρια.