Σε συμφωνία για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης κατέληξαν οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί, μετά από ολονύκτιες «σκληρές και έντονες» διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι ο στόχος ήταν οι υπουργοί να καταλήξουν σε μία έκθεση που θα παραδώσουν στους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο Μ. Σεντένο είπε ότι ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των προληπτικών εργαλείων του. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επαναβεβαίωσαν ότι η στήριξη από τον ESM θα είναι η «έσχατη λύση» και πως παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο προϋποθέσεων στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ESM και της Επιτροπής, η οποία βελτιώνει τη μεταξύ τους συνεργασία, τόσο εντός, όσο και εκτός προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας.

Εξάλλου, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών, κάτι το οποίο, είπε, αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ενοποίησης. Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το δίχτυ ασφαλείας (backstop) θα εισαχθεί νωρίτερα από τo 2024 που είχε προβλεφθεί αρχικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί επαρκής πρόοδος μείωσης των κινδύνων έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική πρόταση για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, και πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του εργαλείου που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων (ΕDIS), ο Μ. Σεντένο είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης για πολιτικές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας «υψηλού επιπέδου», με την εντολή να εργαστεί στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και να καταθέσει τα αποτελέσματά της ως τον Ιούνιο του 2019.

Δείτε επίσης: