(upd2 19:22) Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β' γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

Το προφίλ της νέας προέδρου του CDU

H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Σήμερα εξελέγη Πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.

Νωρίτερα, οι υποψήφιοι 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν απευθύνθηκαν στους συνέδρους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις τους. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν ήταν η εσωτερική ασφάλεια, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ακροδεξιά και η θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο. Βασικό μέλημα κυρίως των δύο πρώτων, οι οποίοι θεωρούνται και επικρατέστεροι, ήταν να καθησυχάσουν το ακροατήριό τους ότι θα διαφυλάξουν, σε κάθε περίπτωση, την ενότητα του κόμματος.

«Το CDU είναι ο τελευταίος μονόκερως στην Ευρώπη, το τελευταίο μεγάλο λαϊκό κόμμα», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και απάντησε ευθέως σε όσους την περιγράφουν ως «μίνι-Μέρκελ» ή ως «αντίγραφο» της Καγκελαρίου. «Είμαι αυτή που είμαι και έχω κερδίσει εκλογές ακριβώς επειδή είμαι όπως είμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μερτς επιχείρησε μια πιο «αρχηγική» εμφάνιση, τονίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, πολιτική αξιοπιστία και επικοινωνία με τους πολίτες, ενώ ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα την ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός της ενίσχυσης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD), για το οποίο έχει καταλογίσει ευθύνες στο κόμμα του, έσπευσε ωστόσο να διαβεβαιώσει ότι «φυσικά θα τα πάμε καλά» με την 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία θα παραμείνει Καγκελάριος.

Ο 38χρονος κ. Σπαν αναφέρθηκε στο κεντρικό μήνυμά του των τελευταίων εβδομάδων, την «Ατζέντα 2040», τις δράσεις, με άλλα λόγια, που θα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου σε 20 χρόνια η Γερμανία να εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να ευημερεί, ως ανοιχτή κοινωνία και ελεύθερη οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις που τον έφεραν ως τον λιγότερο πιθανό να κερδίσει την αναμέτρηση, δήλωσε: «Διαβάζω κι εγώ τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν το σκάω όταν έρχονται τα δύσκολα».