(Ενημέρωση 15:00) Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο στις 17:30 ώρα Ελλάδος, προτού οι βουλευτές συνεχίσουν τη συζήτηση όσον αφορά την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, μετέδωσε σήμερα το Sky News, θέλοντας να προσπαθήσει ακόμα μία φορά να τους πείσει να τεθούν υπέρ της συμφωνίας που έκανε με την ΕΕ για τους όρους του Brexit. Οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την ΕΕ.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο Τρίτη για το αν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά αναμένεται ότι θα την απορρίψει.

Το Sky διευκρίνισε ότι η δήλωση της Μέι θα επικεντρωθεί σε νέες διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop) --την πολιτική ασφαλείας που έχει ως στόχο να προληφθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Στην προσπάθειά της να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία της για το Brexit, η Μέι προειδοποίησε, χθες Κυριακή, πως μια απόρριψη του σχεδίου της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν καταστροφική για τη Βρετανία. Επίσης ανέφεραν ότι υπουργοί της προειδοποίησαν ότι αν ματαιωθεί η βούληση αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία μπορεί να υπάρξει άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από την ΕΕ

Η βρετανική κυβέρνηση δίνει στην δημοσιότητα επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρέχει «διαβεβαιώσεις» σχετικά με την συμφωνία για το Brexit εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, σε μία προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν την γνώμη των βρετανών βουλευτών, οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Η επιστολή περιέχει τις «διαβεβαιώσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επιστολή των Τουσκ και Γιούνκερ δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το «backstop» και την εφαρμογή του. Τουσκ και Γιούνκερ δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν με μεγάλη προσήλωση να βρουν τεχνικές λύσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που θα καταστήσουν περιττό το «backstop».

Παράλληλα με την δημοσίευση της επιστολής και στο πλαίσιο της άσκησης ασφυκτικής πίεσης επί των βουλευτών, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει την συμφωνία της, η πιο πιθανή συνέπεια θα είναι «να μην υπάρξει Brexit».