«Το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά μετά το 2014. Αυτό οφείλεται και στο Brexit. Αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της εξήγησης. Για δύο χώρες η κατάσταση διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερή», γράφει η Welt.

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως «για τις όλο και πιο θολές οικονομικές προοπτικές στη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν πολλοί λόγοι: οι διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, η αμφιλεγόμενη ιταλική πολιτική, η εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προβλήματα εξαγωγών με την Κίνα. Σε αυτά προστίθενται το χάος με το Brexit, η τεταμένη κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα τεράστια βάρη του χρέους σε ορισμένους προϋπολογισμούς χωρών μελών της ΕΕ.

 Τώρα, όμως, οι εκτιμήσεις μεταξύ των οικονομικών εμπειρογνωμόνων είναι εντελώς αρνητικές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Μια φορά στο τρίμηνο το Ινστιτούτο θέτει το ερώτημα σε 411 οικονομικούς εμπειρογνώμονες, πως εκτιμούν την εξέλιξη της οικονομίας για τους επόμενους έξι μήνες.

 Για πρώτη φορά μετά το 2014, το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο έπεσε ακόμα και κάτω από το μηδέν. Μετά τις αρχικά συν 6,6 μονάδες, ο δείκτης είναι τώρα μείον 11,1 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται κάμψη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, είτε πρόκειται για τη Γερμανία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες ή την Ισπανία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Γαλλία, όπου προβλέπεται μάλιστα ύφεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι προβλέψεις για την Ιταλία είναι ακόμη χειρότερες, μιλούν δηλαδή για μια "βαθιά ύφεση"», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ρόδινες οι προοπτικές μόνο στη Φινλανδία

 Η Welt σημειώνει, επίσης, ότι «μόνο για τη Φινλανδία οι προοπτικές είναι λίγο πιο ρόδινες, αλλά ακόμη και εκεί, οι καμπύλες των δεικτών δείχνουν προς τα κάτω.

Στη Γερμανία, το επιχειρηματικό κλίμα του Ifo έπεσε στο χαμηλότερο σημείο σχεδόν τριών ετών τον Ιανουάριο. «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής της Ifo Κλέμενς Φιστ. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνηση η οποία μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ την αρχική πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019. Έτσι αντί της αύξησης της οικονομικής παραγωγής κατά 1,8%, τώρα γίνεται λόγος μόνο κατά 1,0%.

Αναμένεται τώρα με ανυπομονησία κατά πόσο η Επιτροπή της ΕΕ θα διορθώσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω. Την Πέμπτη, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία. Είναι σαφές όμως ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πλέον πολύ πιο απαισιόδοξοι από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών», καταλήγει η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας.